Çocukların vazgeçilmez oyuncakları taşlar üzerine:  Taş Masalları

Çocukların vazgeçilmez oyuncakları taşlar üzerine: Taş Masalları

Taş Masalları, sokaklarda taşlar toplamaktan vazgeçmeyen çocukların masalları. Masalların içindeki sıcaklığı ise sokaklardan geliyor, onların dünyalarından geçip herkese akıyor. Taşları sevenler için…

Umut Dağlar

Taşlar çok eski tarihlerden bu yana çocuk oyunlarının vazgeçilmezi olmuştur. İster sokakta, ister evde kolayca ulaştıkları, istedikleri isimleri verebildikleri, istedikleri gibi toplayıp onları şekilden şekle soktukları materyallerdir. Taşlar, adeta doğanın çocuklara sunduğu en harika oyuncaklardan biridir. Zaman zaman çocuklar için tehlike yaratsa da kontrollü bir biçimde oynandığı zaman onların yaratıcı ve eğlenceli oyunlarının vazgeçilmez ögesidir.

Ümit Yaşar Özkan ve Elif konar Özkan,  Taş Masalları serisiyle çocukların dünyalarına taşları bu defa masallar şeklinde sunmuştur. Altı kitaptan oluşan seride Yalnız Taşın Masalı, Taşlangozun Masalı, Taş Oyunları, Afacan Taşların Masalı,  İsimsiz Taşın Masalı, Taşların Şarkısı bulunurken, isimlerinden de anlaşılacağı üzere bir hayli eğlenceli bu seride çocuklarımız çok eğleneceklerdir.

Taş masalları içindeki sıcacık masallarla birlikte çocukların duygu dünyalarını destekliyor. Onların problem çözme becerilerini destekleyen, dostluğu ve dayanışmayı öğreten, sevgiyi yanlarından hiç eksiltmeyen, farkındalığı ön plana çıkaran içeriğiyle gelişim dönemlerine katkıda bulunacak bir seri. Aynı zamanda elbette ki yaratıcılıklarına da katkıda bulunuyor. Kitabın en göze çarpan özelliklerinden birisi ise sade ve gerçekçi çizimleri. Çizimler bu kadar gerçekçiyken içindeki masalların bizi farklı dünyalara götürmesi ise başka bir güzel özelliği. Aynı zamanda sade ve akıcı dili çocukların ilgisini çekecek cinsten. Kitapların sonunda çocuklara bazı sorular soruluyor. Bu sorular kitapta anlatılanlarla ilgili olup açık uçlu sorular olarak çocuklarımızın karşısına çıkıyor. Onları anlama ve yordama becerilerini desteklerken merak duygularını ve dikkatlerini de arttırıyor.

Taş Masalları serisiyle birlikte, çocuklar bu kitapları okurken canlandırmalar yapabilir, kendi topladıkları taşlarla kitaplardaki şekilleri yapmak isteyebilirler. Veya kendileri topladıkları taşlarla masallar yazmak için bu seri onlara inanılmaz fikirler verecektir. Taş Masalları, çocuklar için sadece kitap işlevini görmeyip onların yaratıcı oyunlarının da öznesi olmaya aday bir seri olarak görünüyor.

Taş Masalları, sokaklarda taşlar toplamaktan vazgeçmeyen çocukların masalları. Masalların içindeki sıcaklığı ise sokaklardan geliyor, onların dünyalarından geçip herkese akıyor. Taşları sevenler için…

KÜNYE: Taş Masalları, Ümit Yaşar Özkan, Elif Konar Özkan, Erdem Çocuk Yayınevi, 144 Sayfa,2016.

DAHA FAZLA