Çocukların paylaşımcılığı üzerine sıcacık bir hikâye

Çocukların paylaşımcılığı üzerine sıcacık bir hikâye

Nilay Özer’in yazdığı, Öykü Gölemen’in resimlediği “Uçan Kaçan Bir Pijama Öyküsü” Yapı Kredi Yayınları tarafından çıkartılan kısacık bir öykü kitabı. Bana sorarsanız tam da yeni okumaya başlayan miniklere göre bir öykü… Gerek şiirsel anlatımı gerekse çocukların masumane görüşünü yansıtan çizimleri ile okuyan çocukların kendinden bir şeyler bulabilecekleri bir kitap.

Her çocuğun vazgeçemediği, kendisine uygun olmasa da giymekte ya da oynamakta tutturdukları, gittikleri her yere götürdükleri,  arkadaşı gibi görüp sahiplendiği bir eşyaları vardır. Bu hikâyede de Memo’nun kıymetli pijaması, daha küçükken dili dönmezken söylediği gibi “Jajaması” konu edilir ve bir çocuğun masum dünyasına pencere açılır.

“Jajama, en sevdiği pijaması Memo’nun,

Yakasından ayak bileğine kadar,

Çıtçıtlı bir tulumdu.

Giyerken çıt çıt, çıt çıt çıt…

Çıkarken çıt çıt, çıt çıt çıt…

Memo’nun kulağına şarkı gibi geliyordu.”

Annesinin çamaşırları asarken seyreden Memo, kıyamaz ayıcıklı jajamasının ıslak tüyleri yapışmış haline... Teselli eder annesi onu, birkaç saat sonra eski halini alacağına söz verir. Memo gözü arkada eve gider,  babası ona masallar okur, uykuya dalar. O sırada jajama rüzgâra yenik düşer, mandallardan ayrılır, savrulur çatıların üstüne doğru…

Sabah annesinden alır haberi Memo. Jajaması uçmuş gitmiş! Aramak için dışarı çıkarlar annesiyle. Bu sırada jajaması komşularının balkonunda ipe asılı kalmış ve kurumuştur. Evin küçük kızı Zeyno far eder jajamayı, annesine gösterir. Onlar da sahibini bulmak için kapı kapı gezmeye başlarlar.  Ama sahibini bulamazlar. Hem Memo hem de Zeyno jajamanın fotoğrafını çeker sokakalra asarlar. Günlerce sahibi ortaya çıkmaz. Derken Zeyno’nun aklına parlak bir fikir gelir. Çok yakında yapılacak uçurtma şenliğinde bütün çocukların görmesi için uçurtmasına jajamayı yapıştırır. Şenlik günü gelip çattığında Memo jajamasını gökyüzünde görür ve Zeyno ile tanışır. İyi kalpli arkadaşına bulduğuna yardım ettiği jajamasını hediye eder. Zaten Memo’yu artık küçük geliyor, Zeyno’ya daha uygundur. Memo ve Zeyno arkadaş olurlar ve artık sıkça görüşüp neşe içinde oynayacaklardır.

Nilay Özer’in yazdığı, Öykü Gölemen’in resimlediği “Uçan Kaçan Bir Pijama Öyküsü” Yapı Kredi Yayınları tarafından çıkartılan kısacık bir öykü kitabı. Bana sorarsanız tam da yeni okumaya başlayan miniklere göre bir öykü… Gerek şiirsel anlatımı gerekse çocukların masumane görüşünü yansıtan çizimleri ile okuyan çocukların kendinden bir şeyler bulabilecekleri bir kitap. Günümüzün ideal aile yapısının bilindik biçimde yansıtıldığı hikâyede anne ev işleriyle meşgulken, baba çocuğuyla vakit geçiriyor, çocuk da küçük masum hayalleri içinde yaşıyor.  Çocukların aynı biçimde düşündüklerini, kalplerindeki iyiliğin onları başarıya kavuşturduğu, akıllarında devamlı gezen oyunun neşeli fikirlere dönüştüğü bu sıcacık hikâyeyi okuyan büyükler de özüne dönmeyi hatırlayacak.


Künye: Uçan Kaçan Bir Pijama Öyküsü, Nilay Özer, Yapı Kredi Yayınları, 2016, 52 sayfa.

DAHA FAZLA