Çocuklara elini uzatan bir serüven: Anti Kahraman Serisi

Çocuklara elini uzatan bir serüven: Anti Kahraman Serisi

AntiKahramanların ışın kılıcı, pelerini ya da koruyucu maskesi yoktur. Zorluklarla baş etmek için bunlara ihtiyaçları da yoktur.

Ecem Güler

Kahraman olmak için sihirli güçler mi gerekir? Güçlü olmak için kaslı kollar, sihirli bir kıyafet ya da maske şart mıdır? AntiKahramanların ışın kılıcı, pelerini ya da koruyucu maskesi yoktur. Zorluklarla baş etmek için bunlara ihtiyaçları da yoktur.

NotaBene Yayınları çocukları ve hatta yetişkinleri anti-kahramanlar ile buluşturuyor. Yayınevinin “kahramanlık” kavramını sorguladığı ve sorgulattığı bu serisinde Julio Cortázar, Eduardo Galeano ve Che Guevara var.

Süper Gücünü Kaleminde Saklayan Bir Anti Kahraman: Aziz Nesin

Bütün AntiKahramanlar bizim elbette ama bizim yaşadığımız coğrafyayı işaret ederek başlayan serinin ilk kitabı Aziz Nesin. Süper güçleri olmadan karşısına çıkan bütün zorluklarla baş etmeyi başarmış bir adamın hikâyesi. Tüm çocuklara, kendi hayallerinin peşinden gitmeleri için cesaret veren birer kılavuz olmaya hazırlanıyor. Seri ebeveynler için de çocuklarla birçok olay ve kavram üzerine konuşabilecekleri sohbet kitapları olmayı hedefliyor.

Künye: Anti Kahraman Serisi - Aziz Nesin, Yazar: Irmak Bahçeci, Çizer: İpek Okyar, Birinci Baskı Yılı: 2017, İkinci Baskı Yılı: 2017, Üçüncü Baskı Yılı: 2017, Sayfa Sayısı: 24

Adaleti Kelimeleriyle Arayan Bir Anti Kahraman: Eduardo Galeano

Serinin ikinci kitabında ise az kelimeyle çok şey anlatmak isteyen, dünyanın her yerinde gördüğü haksızlıkları yazan Uruguaylı gazeteci yazar Eduardo Galeano var.

Bu kitapta da yerel topluluklardan, el konan topraklardan, kadın haklarından, diktatörlerden, para için her şeyi yapan ve başkalarını önemsemeyenlerden söz eden Galeano’ya kulak verilmesi isteniyor.

Künye: Anti Kahraman Serisi -Eduardo Galeano, Yazar: Nadia Fink, Çevirmen: Nergis Turan, Çizer: Pitu Saa, İlk Baskı Yılı: 2017, Sayfa Sayısı: 28

Gerçek ile Hayal Arasındaki İnce Çizgide Yaşayan Bir Anti Kahraman: Julio Cortázar

Arjantin’in en büyük yazarlarından Cortazar sıradışı gerçekliğiyle karşımızda duruyor. Kitaplarında hep başka boyutlara geçmekten söz eden anti kahramanımız; dönüşen hayvanlarıyla, gerçekliği inanılmaz kurgulara sığdıran cümleleriyle ve kocaman gözleriyle karşımızda duruyor. Bazı hayatlar belki de yalnızca kendileri için yaşanmamıştır dedirten bir öykü onunki.

"Çocukların özgürce oyun oynamasına izin verseydiniz, harikalar yaratırlardı. Ama siz onları elma çizmeye, ağaç çizmeye zorladınız ve çocuğu öldürdünüz".

Künye: Anti Kahraman Serisi - Julio Cortazar, Yazar: Nadia Fink, Çeviren: Nergis Turan, Çizer: Pitu Saa, İlk Baskı Yılı: 2016

1Hayali Hakikat Yapan Bir Anti Kahraman: Ernesto Che Guevara

Serinin son kitabında ise imkânsız bir düşü gerçekleştirmek için uzun bir yolculuğa çıkan Ernesto Che Guevara var.

Bu kez de okurdan, adaleti daha çok insana ulaştırana kadar gökteki ve alnındaki yıldızın peşinden gitmiş bir kurtarıcı olan Che’ye odaklanmaları isteniyor. Ancak bu kahraman o kadar gerçek ki imkânsız bir düşü gerçekleştirmek için uzun bir yolculuğa çıkıyor. Çok da acelesi var. Çünkü daha annesinin karnındayken bir an önce doğmak için annesinin karnını tekmelemeye başlıyor. Sonra Bir özgürlük Sineği tarafından da ısırılınca uslanmaz bir kurtarıcıya dönüşüyor. Kim mi dersiniz? Yakınları ona Tete diyor ama onun bir adı daha var Che.

Künye: Anti Kahraman Serisi - Ernesto Che Guevara, Yazar: Nadia Fink, Çevirmen: Nergis Turan, İlk Baskı Yılı: 2017, Sayfa Sayısı: 28

DAHA FAZLA