Çocuklar için heyecanlı ve eğlenceli 5 dedektiflik serisi

Çocuklar için heyecanlı ve eğlenceli 5 dedektiflik serisi

Meraklı olmak ve araştırmak çocukluğun doğasında vardır. Büyüyünce çoğu insanda merak duygusu azalır, bazılarında ise neredeyse tamamen yok olur.

Kitap okuyan yetişkinlerde çocukluktan kalan merak duygusu bir avantaj olarak var olmaya devam eder. Merak ettikleri için kitap okurlar, kitap okudukları için merak duyguları daha da katlanır.

Bu araştırmacı yetişkin okurların bir kısmı da dedektiflik, polisiye kitaplara düşkün olur. Buradan yola çıkarak çocuk okurların dedektif kitaplarına daha ilgi duymaları beklenebilir bence. Kitap satışlarını, türlere göre oranlarını bilmiyorum ama hem yerli hem de yabancı yazarlardan gizem üzerine pek çok eser çıkması ve bunların satılıyor olması, çocukların bu türü sevdiğini gösterir nitelikte.

Hepsini keşfedemesem de yakalayabildiğim birbirinden güzel dedektif ya da gizem kitapları var ve bunların çocuklar tarafından fark edilmemiş olması yazık olur. Bu yüzden okuduğum beş seriden bahsedeceğim. Eğlenceli, ilgiyi canlı tutan bu serileri siz yetişkinler de severek okuyabilirsiniz, benden söylemesi…

  1. C. Capria ve M. Martucci’nin yazdığı , Epsilon Yayınevi’nden çıkmış bir seri. Dilimize henüz iki kitabı çevrilmiş olan bu seride İtalyan kuzen ve arkadaşlar Alessandro, Emma, Gianpaolo hem hain kuzenleri Palumbo ikizleri ile boğuşur hem de bir takım gizemli olayları çözerler. Aile büyükleri olan Nicola Dede'nin restoranı onların karargâhı olur bazen. Bazen de hep beraber yemek yaparlar orada. Yaptıkları ya da afiyetle mideye indirdikleri yemek ve tatlı tariflerinin bir kısmı da kitap içinde resimli olarak yer alır.

Spagetti Çetesi: Bisikletimi Kim Çaldı? ve Spagetti Çetesi: Öf, Çok Kötü Koktu!

Yazan: M. Martucci, C. Capria

Çeviren: Duygu Filiz

Yayınevi: Epsilon Yayınevi

  1. Dori Hillestad Butler’ın yarattığı kitap dizisinde olayları çözen dedektif bu sefer bir köpek; Dost. 2011'de "En İyi Çocuk Polisiyesi" dalında Edgar ödülü almış olan seri aslında altı kitaptan oluşuyor. Labirent Yayınlarından çıkan serideki Kayıp Çocuk Vakası, Karışan Köpekler Vakası ve Kayıp Aile Vakası isimli ilk üç kitap dilimize çevrilmiş. Fazla kalın olmadıkları için çocukların gözünü korkutmayıp rahatça okumalarını sağlayacak bu kitaplarda olaylar bir köpeğin ağzından anlatılıyor. Gizemleri çözerken bu sevimli köpeğe arkadaşları olan evcil ya da sokak köpekleri ve kediler de yardımcı oluyor.

Kayıp Çocuk Vakası, Karışan Köpekler Vakası ve Kayıp Aile Vakası

Yazan: Dori Hillestad Butler

Çeviren: Seda Çıngay

Yayınevi: Labirent

  1. Kitap okuma alışkanlığı kazandırmaya yardımcı olabilecek Lasse-Maja Dedektif Bürosu serisi ödül üstüne ödül almış. Pegasus Yayınları’ndan çıkmış olan ve Martin Widmark’ın yarattığı bu seride ana karakterler Lasse isimli bir erkek ve Maja isimli bir kız çocuğu. Küçük bir kasaba olan Valleby’de yaşayan bu iki çocuğun maceralarına bazen kasabanın komiseri katılıyor, ya onlardan yardım alıyor ya da olayları çözerken onlara destek oluyor. Karikatürümsü çizimleri ile büyükler için de eğlenceli bir seri.

Lasse-Maja Dedektif Bürosu

Yazan: Martin Widmark

Resimleyen: Helena Willis

Çeviren: Ali Arda

Yayınevi: Pegasus Yayınları

  1. Son derece üretken bir yazar olan Koray Avcı Çakman’ın İlginç Ülkeler Dizisi hem yabancı ülkelerde geçip buraları tanıtan hem de kitabın kahramanı Advin’in çözmeye çalıştığı gizemlerden ötürü ilgi çekici bir seri. Kırmızı Kedi Yayınlarından çıkmış olan bu serinin kahramanı Advin, antropolog anne ve babasının işi sayesinde değişik ülkelere gitme fırsatı buluyor. Gittiği bu yerlerde bir takım olaylar başına geliyor, çözmesi gereken gizemler oluşuyor. Meraklı ve araştırmacı kişiliği ile yerel halktan da bazen yardım alarak bütün olayları çözmeyi beceriyor. Bize de bu heyecanlı hikâyeleri keyifle okumak kalıyor. Serinin devamını merakla bekleyenlerden biri olarak herkese öneririm.

İlginç Ülkeler Dizisi: Advin Sahra Çölü’nde ve Advin Gümüş Sırtlı Goriller Ülkesinde

Yazan: Koray Avcı Çakman

Resimleyen: Yusuf Tansu Özel

Yayınevi: Kırmızı Kedi Yayınları

  1. Disney’i seven de vardır, sevmeyen de. Ama Doğan ve Egmont Yayıncılık’tan çıkan Dedektif Mickey serisi bence çocuklar için iyi bir seçim. Mickey ve kız arkadaşı Mini’nin ana karakterler olduğu bu dizide arkadaşları da yardım eder bazen. Birbirinden ilginç ve heyecanlı macera yaşarken olayları zekice çözmeyi de ihmal etmezler. Normal kitaplardan daha ufak boyutlarda olan bu seri hızlıca okunabiliyor, böylece çocukların gözünde büyümeyecektir.

Dedektif Mickey Dizisi

Yazan: Kolektif

Yayınevi: Doğan ve Egmont Yayıncılık

Bonus olarak çocukluğumda benim de çok severek okuduğum Enid Blyton’ın Gizli Yediler ve Afacan 5’ler dizilerini hatırlatmadan ve önermeden geçemeyeceğim. Kafamı kaldırmadan heyecanla okuduğum bu diziler gibileri fazla yoktu ve benim dönemimdeki kitap kurdu çocuklar için unutulmazdı. Artemis Yayınlarının bu dizileri şimdiki çocukların da okuyabilmesi için yayınlamış olması sevindirici.

Kitapların heyecanlı, maceralı, sürükleyici dünyasını keşfeden ve sevenlere selam olsun…

DAHA FAZLA