Çocuk istismarı faili 'yasaları bilmiyor' denilerek serbest bırakıldı

Çocuk istismarı faili 'yasaları bilmiyor' denilerek serbest bırakıldı

13 yaşındaki bir çocuk ile imam nikahıyla evlenip hamile bırakan Suriyeli Abdulkerim J. yasaları bilmediği gerekçesiyle beraat etti.

Suriye’deki iç savaştan kaçarak geldiği Türkiye’de 13 yaşında imam nikahıyla evlendirilen ve hamile kalan çocukla ilgili davada mahkeme skandal bir karara imza attı. ‘Çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ndan yargılanan Abdükerim J. ve çocuğun annesi “Yasaları bilmedikleri” gerekçesiyle beraat etti. Hukukçular “Kanunu bilmemesi mazeret sayılamaz” diyerek karara tepki gösterdi.

Hürriyet’ten Mesut Hasan Benli’nin haberine göre, yaklaşık 4 yıl önce Suriye iç savaşından kaçarak ailesiyle birlikte Ankara’da yaşamaya başlayan 13 yaşındaki çocuk, 2017 yılında akrabası Abdulkerim J, ile imam nikahıyla evlendirildi. Küçük çocuk, bu evlilikten hamile kaldı. Alemdağ Göçmen Sağlığı Eğitim Merkezi, yaşı küçük kızın hamileliğini tespit ederek suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Abdulkerim J. ve çocuğun annesi hakkında soruşturma başlattı.

‘NİTELİKLİ İSTİSMAR’

Soruşturma sonucunda Cumhuriyet Savcısı Emine Avcıoğlu, Abdulkerim J, hakkında ‘Çocuğun Nitelikli Cinsel İstismarı, Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma’ suçlarından, anne Emanı B. hakkında ise ‘Çocuğun nitelikli cinsel istismarı ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarına iştirak etme’ suçlarından dava açtı. İddianamede, çocuğun Abdulkerim J’den şikâyetçi olmadığı, J’nin mağdurun rızası ve isteğiyle cinsel ilişkiye girdiklerini beyan ettiğine dikkat çekilerek, “Şüpheli Abdulkerim’in 15 yaşından küçük mağdureye karşı zincirleme şekilde çocuğun nitelikli cinsel istismarı ve cinsel amaçla çocuğu hürriyetinden yoksun bırakma suçlarını işlediği, mağdurun annesi şüphelinin de bu suçlara iştirak ettiği anlaşılmıştır” denildi.

‘YASAYI BİLMİYORDUK’ SAVUNMASI

Davanın ilk duruşması 16 Temmuz’da Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Sanık Abdulerim J. savunmasında, “Suriye vatandaşı olarak Türkiye’deki ceza mevzuatını bilebilecek durumda değilim. Suriye’deki düzene göre evlendim” dedi. Sanık anne Emanı B. de “Korusun, kollasın diye kızımın evlenmesine müsaade ettim. Suriye yasalarına göre 13 yaşını bitirmiş bir kız çocuğu evlenebilir. Yaptığımız Suriye mevzuatına göre bir evliliktir” diye savunma yaptı.

MAHKEME ‘HATA’ DEDİ

Savcı mütalaasında, sanıkların suç kastıyla hareket etmediklerini, eylemlerinin özellikle TCK’nin 30. maddesinde ifadesini bulan ‘hata’ kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, beraatlerini talep etti. Mahkeme, ilk duruşmada sanıkların beraatine karar verdi.

‘KANUNLARI BİLMEMEK GEREKÇE OLAMAZ’

Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi Üyesi Avukat Ceren Kalay Eken, karara tepki gösterdi: “Türkiye’de işlenen her suç Türkiye mahkemeleri tarafından yargılanır. Sanığın milliyeti, dil bilmemesi, kanunu bilmemesi mazeret sayılamaz. TCK’nin 103. maddesinde hüküm çok açıktır. 15 yaşın altındaki çocuğun rızasına bakamazsınız. Kocanın suç işleme kastı olmadığından beraatine karar verilmesi tam bir hukuk katliamıdır. Evlilik adı altında çocukların cinsel istismarının mahkemeler tarafından hoş görülmesini kabul edemeyiz. 13 yaşındaki çocuğun yeri okul sıralarıdır, bebek beşiğinin başı değildir.”

DAHA FAZLA