Çocuk Hak İhlali İzleme Raporu yayınlandı: Devlet yetersiz

Çocuk Hak İhlali İzleme Raporu yayınlandı: Devlet yetersiz

Göç ve İnsan Hakları Vakfı hazırladığı "Çocuk Hak İhlali İzleme Raporu"nu yayınladı. Raporda, aralarında Suriyeli, Afgan, Iraklıların da olduğu 2 bin 618 çocuk hak ihlaline maruz bırakıldığı belirtildi.

Göç ve İnsan Hakları Vakfı (GİYAV); 2018’de medyada yer alan haberler üzerinden hazırladığı "Çocuk Hak İhlali İzleme Raporu"nu yayımladı. Aralarında Suriyeli, Afgan, Iraklıların da olduğu 2 bin 618 çocuk hak ihlaline maruz bırakıldığı belirtilen rapora göre ölümle sonuçlanan hak ihlali ise 661.

Rapora göre en çok hak ihlali ihmal kategorisinde 558 çocuk üzerinde yaşanıyor. 0–18 yaş arasındaki bireylerin incelendiği rapordaki ihlal verileri, internet üzerinden yerel medya ve yaygın medya sitelerinin taranması ile elde edilirken 01.01.2018–31.12.2018 tarihleri arasındaki dönemi kapsıyor.

‘KARA RAPOR’ OLARAK TANIMLANDI

GİYAV tarafından ‘Kara Rapor’ olarak tanımlanan rapor, Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi (ÇHS) çerçevesinde hazırlandı. Takip edilemeyen, gözden kaçan ya da medyaya yansımayan ihlallerin olduğu düşünüldüğünde çıkartılan tablonun çocuklar ve toplum adına daha da karardığı belirtildi.

Devletin, uygulamayı taahhüt ettiği alanlarda çok yetersiz kaldığı vurgulanan raporda, “Yaşanan bu ihlaller, çocukların da bağımsız bireyler olduklarını, onların da kendine özgü haklarının olduğunu anlamakla sınırlandırılabilir” denildi.

Rapora göre hak ihlaline maruz bırakılan çocukların sayısı şu şekilde:

- Toplam ihlal sayısı: 2 bin 618
- Etkilenen çocuk: 2 bin 618
- Etkilenen kız çocuk sayısı: 539
- Etkilenen erkek çocuk sayısı: 953
- Cinsiyeti bilinmeyen çocuk sayısı: bin 126

Hak ihlaline maruz bırakılan çocukların uyrukları da şöyle:

- Suriyeli: 116
- Iraklı: 19
- Afgan: 9
- Diğer: 19

DAHA FAZLA