Çocuk felci aşıları yurt dışından alınacak

Çocuk felci aşıları yurt dışından alınacak

3,5 milyon aşı, ihaleyle yurt dışından alınacak.

TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Bulut, 3 milyon 500 bin adet çocuk felci aşısının yurt dışından alınmasına tepki gösterdi. Kapatılan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü'nü hatırlatan Bulut, ranta dikkat çekti. 

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, 3 milyon 500 bin adet çocuk felci (polio) aşısı satın alacağını duyurdu. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün ihtiyacı olan "3,5 milyon doz Bivalan Oral Polio Aşısı" için ihaleye çıkacak.

Cumhuriyet'ten Sena Yaşar'ın haberine göre Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut da karar üzerine AKP döneminde kapatılan Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü’nü hatırlattı. "1994’ten bu yana Türkiye’de aşı üretimi bırakıldı. Eskiden çocuklara 3'lü polio aşısı yapılırdı. Şimdi bu 2'ye düştü. Polio aşısı, ülkemize Çin ve Hindistan üretimli olarak geliyor" diyen Bulut, "Kalitesinden yana bir sıkıntımız yok fakat Türkiye’de üretilmesi ekonomik açıdan da, sağlık açısından da güvenli olurdu. Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nde biz bu aşıları üretebilirdik. Geçmişte birçoğunu üretiyorduk" ifadelerini kullandı.

'İŞİN İÇİNDE RANT OLDUĞU İÇİN BÖYLE SATIN ALIYORUZ'

Yerli üretimin daha ucuz olduğunu kaydederek ranta dikkat çeken Prof. Dr. Bulut, "Her zaman yerli üretim daha ucuzdur. Bu aşıları ithal olarak almamız maddi olarak daha büyük bir yük. Biz bu aşıları kendimiz yapıp satıyorduk. 1994’te son kuduz aşısını ürettiler, bir daha yapmadılar. 2011’de enstitüye yapılan yatırımı revize etmeleri gerekiyordu ama etmediler. Ondan bu yana da bir aşı üretimi olmadı. Eğer bu kurum kapatılmasaydı, şimdi biz 3,5 milyon doz aşıyı dışarıdan almak zorunda kalmayacaktık. İşin içinde rant olduğu için böyle satın alıyoruz" şeklinde konuştu.

DAHA FAZLA