'Çocuk asker' suçlamasında AKP'yi SETA'nın raporu mu yaktı?

'Çocuk asker' suçlamasında AKP'yi SETA'nın raporu mu yaktı?

Gazeteci Murat Yetkin “ABD’nin ‘çocuk asker’ suçlaması SETA raporu üzerine mi?” başlığıyla dikkat çekici bir yazı kaleme aldı. Yetkin, ABD’nin 'çocuk asker' raporundaki Türkiye kısmının kaynağının yandaş düşünce kuruluşu SETA'nın yayımladığı ‘Suriye Milli Ordusu’ raporu olabileceğini belirtti.

İleri Haber

Gazeteci Murat Yetkin, ABD'de yayımlanan ve Türkiye’nin de ‘çocuk asker devşiren ve kullanımına destek veren ülkeler’ arasında sayıldığı raporun, AKP yandaşı olan düşünce kuruluşu SETA kaynaklı olabileceğini öne sürdü.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı 1 Temmuz’da yayınladığı “İnsan Kaçakçılığı” raporunda Türkiye’yi “çocuk asker” devşirme ve kullanımına destek veren ülkeler arasında saydı. Böylelikle Türkiye, bu listeye alınan ilk NATO üyesi oldu. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise ABD Dışişleri’nin raporuna tepki göstermişti.

Gazeteci Murat Yetkin bugün yetkinretport.com sitesinde “ABD’nin ‘çocuk asker’ suçlaması SETA raporu üzerine mi?” başlığıyla dikkat çekici bir yazı kaleme aldı.

Yetkin, ABD’nin raporundaki Türkiye kısmının kaynağının yandaş düşünce kuruluşu Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) 2020’de yayımladığı ‘Suriye Milli Ordusu’ raporu olabileceğini belirtti.

2020 Kasım’da kaldırılan raporu hazırlayan kişini Ömer Özkızılcık olduğunu belirten Yetkin, “ÖzKızılcık ve ekibi, Türkiye’nin -ağırlıkla- Zeytin Dalı Harekatı savaş bölgesine özel izinle gitmiş, savaşçılarla görüşmelerine izin verilmiş, görüşüp ayrıntılı bir rapor hazırlamışlar” ifadelerini kullandı.

YAŞ BİLGİLERİ VERİLMİŞ

Yetkin, raporda yer alan bilgileri şöyle aktardı:

SETA saha çalışmasına göre SMO’nun yüzde 10’undan fazlası, 18-20 yaşındaymış. Buna karşın 1 yıldan az süre önce katılanların oranı binde 88; 1 ila iki yıl arasında katılanların oranı yüzde 1,15; 2-3 yıl önce kayılanların oranı yüzde 1,63; üç yıldan fazladır savaşanların oranı yüzde 4,27 imiş. Özetle SETA, 18-20 yaş arasını yüzde 10,34 bulmuş ama bunların çoğunun 18 yaşın altında silah altına alındığını da Prof. Dr. Duran’ın vurguladığı üzere “verilere dayanarak” ortaya koymuş. Şunu da ekleyelim, SEAT raporu ayrıca Türkmen” savaşçıların yaş ortalamasının SMO içindeki Arap, Kürt ve Çerkez “savaşçılardan” daha düşük olduğunu da yazmış.

‘CEMAL KALYONCU NE DÜŞÜNÜYOR?’

Yazının bir kısmı ise şöyle:

Özetle, ABD’nin Türkiye’ye Ankara’yı öfkelendiren “çocuk asker” suçlaması altından AK Parti çizgisindeki düşünce kuruluşu SETA’nın çıkma ihtimali bulunuyor.

Malum SETA’nın ana sponsorları arasında, yönetiminde Serhat Albayrak’ın bulunduğu Sabah-aTV grubunu da barındıran Turkuvaz Medya bulunuyor. Pelikan Grubunun da ana sponsorlarından bu grup. Turkuvaz Grubunun sahibi ise aynı zamanda Kalyon İnşaatın da sahiplerinden olan Orhan Cemal Kalyoncu. Acaba onlar ne düşünüyor?

Dışişleri Bakanlığı ABD’nin “çocuk asker” suçlamasına tepkisinde “güvenirliliği şüpheli, bir takım STK raporlarındaki iddialar” ve “asılsız varsayımlar” derken SETA’nın önce yayınlanıp sonra kaldırılan bu raporundan mı söz ediyordu? Cevap alır almaz yazacağım, söz.

Yazının tamamına ulaşmak için tıklayın.

GAZETECİLERİ FİŞLEMİŞLERDİ

SETA, 2019’da  "Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları" başlıklı gazetecileri fişleyen bir rapor yayınlamıştı.

SETA Toplum ve Medya Araştırmaları Direktörü ve Takvim Gazetesi yazarı İsmail Çağlar, SETA Toplum ve Medya Masası Araştırma Asistanı Kevser Hülya Akdemir ve Toplum ve Medya Araştırmaları Direktörlüğü’nde araştırma asistan olarak çalışan Seca Tokdemir tarafından hazırlanan rapor gazeteciler tarafından tepki çekmişti.