Çocuk Ağır Ceza Mahkemelerinde sanık sayısı 9 yılda yüzde 72 arttı

Çocuk Ağır Ceza Mahkemelerinde sanık sayısı 9 yılda yüzde 72 arttı

CHP'li Gamze Taşçıer, suça sürüklenen çocuklara ilişkin verileri değerlendirdi.

Suça sürüklenen çocuklara ilişkin 2021 verilerini değerlendiren CHP Milletvekili Gamze Taşçıer, suçun yaygınlaştığını kaydederek, "Ceza mahkemelerinde sanık olan çocuk sayısı 228 bin 895. Çocuk Ağır Ceza Mahkemelerine gelen davalarda sanık sayısı 9 yılda yüzde 72 artmış" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, 2021 yılına ilişkin "Adalet İstatistik"lerini değerlendirdi. Şiddetin ve her türlü suçun hayatın içerisinde daha fazla yer ederek olağanlaştığını belirten Taşcıer, "Türkiye’de asayiş tümüyle kaybolmuş durumda" dedi.

'TÜRKİYE HİÇ İYİ BİR NOKTAYA İLERLEMİYOR'

Süleyman Soylu'nun birçok suçlu ile fotoğrafının çıkmasını da hatırlatan Taşçıer, "Asayişi sağlamakla görevli İçişleri Bakanı, suçlularla fotoğraf albümünü genişletmekle ve başka işlerle meşgul olduğu için asli göreviyle ilgilenemiyor. Herkesin belinde silah var, güpegündüz silahlı çatışmalar yaşanıyor, kadınlar sokak ortasında umarsızca öldürülüyor, mafya her yerde, tehdit gündelik yaşamın parçası haline gelmiş. Türkiye hiç ama hiç iyi bir noktaya ilerlemiyor ve adli istatistikler de bunu doğruluyor" ifadelerini kullandı.

'CEZA MAHKEMELERİNDE SANIK OLAN ÇOCUK SAYISI 228 BİN'

Evrensel'de yer alan habere göre, adli istatistiklere göre suça sürüklenen çocuklara dikkat çeken Taşcıer, "Ceza mahkemelerinde sanık olan çocuk sayısı 228 bin 895. Çocuk Ağır Ceza Mahkemelerine gelen davalarda sanık sayısı 9 yılda yüzde 72 artmış. Bu dehşet verici bir oran. Çocukların günden güne artan şekilde nasıl suça sürüklendiğini açıklanan istatistikler gözler önüne seriyor. Mahkemelerde açılan davalarda işlenen suç sayılarına baktığımızda, toplamda 34 bin 128 olan öldürme suçlarının bin 731’inin çocuklar tarafından işlendiğini görüyoruz" bilgilerini paylaştı.

'TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNİN PARLAK OLDUĞU SÖYLENEBİLİR Mİ?'

"Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçların 5 bin 804’ü yine çocuklar tarafından işlenmiş. Bu sayı cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen toplam suçun yüzde 11’inden fazlası demek" diyerek sözlerine devam eden Taşçıer, "Hürriyete karşı işlenen suçlara baktığımızda ki bunların içerisinde şantaj, tehdit, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, konut dokunulmazlığını ihlal gibi suçlar var, 33 bin 704’ü çocuklarca işlenmiş. Fuhuşa teşvik, kolaylaştırma ve tedarik suçlarında da çocukları görüyoruz. Bu suçların 62’si çocuklarca işlenmiş. Uyuşturucu imali, ticareti, kullanımı ve tedariği gibi işlenen suçların ise 8 bin 826’sı çocuklarca işlenmiş" diye konuştu.
CHP'li Taşçıer, sözlerini, "Şu verilere bakıp da çocukların mutlu, huzurlu bir ülkede büyüdükleri, Türkiye’nin geleceğinin parlak olduğu söylenebilir mi?" diyerek sonlandırdı.

2017 - 2021 YILLARI ARASINDA 2,3 MİLYON ÇOCUK SUÇA SÜRÜKLENDİ

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi tarafından hazırlanan kamuoyu ile paylaşılan raporda da 2017-2021 yılları arasında 2 milyon 393 bin 325 çocuk suça sürüklendiği belirtilmiş ve geçen yıl 646 çocuğun cinayet işlediği kaydedilmişti.

DAHA FAZLA