Çocuğunuzun mutlaka okuması gereken 4 seri kitap

Çocuğunuzun mutlaka okuması gereken 4 seri kitap

"Çocukların travma yaşamadan büyümesini istiyorsanız hepsini kandırmalısınız.” *

Yeni eğitim yılı bin bir sorunla başladı. Hangisinden bahsedeceğinizi bilemediğiniz, her biri diğerinden önemli sorunlar bunlar. Arkaik düşüncelerin peşinden gidip bilimi reddeden müfredat değişikliklerini mi söylesek, zorunlu eğitimde dağıtılan kitapların savrukluğundan mı bahsetsek, değerler eğitimi diye dayatılan evrensel etiğin sığlaştırılmış örneklerinin dikte edilmesinden mi yoksa? Sözün özü bizden sonra gelecek kuşağın işi giderek zorlaşıyor. Bizim yapabildiklerimiz, yapamadıklarımız; onlara daha iyi bir dünya verememiş olmamızsa hep tartıştığımız, tartışacağımız konuların başında geliyor, gelecek.

Çocuklarımıza yeni ve daha iyi bir dünya veremedik belki ama sanatla, edebiyatla, bilimle yeryüzünde daha güzel bir dünyanın mümkün olabileceğini gösterebiliriz.

Ne Okusak? Ne Okutsak?

Bizim kuşağın “Ölmeden önce…” listeleri vardı, hala var. Yenilerde öyle yüz parçalı, bin parçalı listelerin yerini tematik kısa listeler aldı. Ben de bu ay çocuğunuzla okumanız gereken 4 seri adlı kısa bir liste ile bu trende bir katkı koymak istedim. Sıralamayı işin tabiatı gereği yaptım. Yoksa birinin diğerine bir üstünlüğü olmayan şahane kitaplar bunlar.

Hazırsanız başlıyorum.

1. Kumkurdu: Kumkurdu, Daha Fazla Kumkurdu ve Daha da Fazla Kumkurdu adlarını taşıyan üç kitaplık bir seri.

Yalnız ve muhteşem çocuk Zackarina ile sahilde tanıştığı arkadaşı Kumkurdu’nun ufuk açıcı hikâyesi. Okurken yüzünüzde şaşkınlık ve sürekli bir sırıtış oluşuyor. Çocukların sorduğu sorular karşısında sözcüklerinizin tükendiği oluyorsa ve kimi kavramları o yaşa nasıl anlatabileceğiniz konusunda yardıma ihtiyacınız varsa Kumkurdu size yol göstersin.

“Onlar için demesi kolay. Tabii büyüdüler ya. Çabuk unuttular.”

“Neyi unuttular?” dedi Zackarina.

“Büyürken vücudun patlayan mısır taneleri gibi kıpır kıpır olduğunu! Bunu sen ve ben biliriz, bütün küçük kurbağalar da bilir ama onlar bilmez.” dedi Kumkurdu. “Şu büyükler daha fazla büyümüyorlar ya, nasıl olduğunu unuttular.” **

Kumkurdu Serisi/ Asa Lind/Çevirmen: Ali Arda/ Pegasus Yayınları/2016

2. Sihirli Ağaç Evi: 1992 yılında Amerika’da ilk basımı yapılan seri, Domingo Yayınevi tarafından 2017 yılının başlangıcında yayımlandı.

Tim ve Lea adlı iki kitap kurdu kardeşin başından geçen hayli heyecanlı öykülerden oluşuyor seri. İçi kitaplarla dolu bir ağaç evde Tim ve Lea’nın zamanda yolculuk kapısı bulmalarıyla başlıyor macera. İlk öyküde dinozorların yaşadığı zamana gidiyor ve onların kimi özelliklerini yakından gözlemleyip öğrenmiş oluyorlar (Dinozorlar Vadisinde).

Ortaçağa gidip şövalyelerle at biniyor (Gizemli Şövalye);piramitlerde firavunların ve mumyaların gizemini çözmek için çalışıyorlar (Piramidin Sırrı). Serinin son kitabında ise korsanlarla açık denizlerde yol alıyorlar (Korsanların Hazinesi).

Özellikle okuma alışkanlığı kazandırmak için “maceralı” kitaplara ihtiyaç duyan çocuklar için biçilmiş kaftan Sihirli Ağaç Evi serisi.

Seri boyunca okuyucunun çözmesi gereken Sihirli Ağaç Evi’n sahibinin kim olduğu sorusu da okumayı devam ettirmek için önemli bir motivasyon sağlıyor. 

Sihirli Ağaç Evi1-2-3-4/Mary PopeOsborne/İllüstrasyon: Sal Murdaco/çeviren: Duygu Dalgakıran/2017/Domingo Yayınevi

3. Köstebek: Futbolda üç büyükler, gazetelerin merkezleri, mağazaların en büyük şubeleri, eğitim kurumlarının önde gelenleri konusunda ülkemiz şehirlerinin şampiyonu İstanbul’un yanına birkaç şehir daha ekleyebilirsiniz en fazla. Yayınevlerinin de büyük çoğunluğunun merkezi İstanbul’ dur. Köstebek Yayınevinin merkeziyse Sinop’ta. Karadeniz’in güzel şehri, Diyojen’in memleketi Sinop’tan bir yayınevi İstanbul’un koca koca yayınevleri arasında sivriliyor bana kalırsa. Köstebek adlı serisiyle özellikle.

Can Ergün’ün yazıp Ufuk Atan’ın resimlediği seri 0-3 yaş arasındaki çocuklarınıza sayıları (Köstebek ve Sayılar), şekilleri (Köstebek ve Şekiller), boyamayı (Köstebek ve Boyama), renkleri (Köstebek ve Renkler), karşıtlıkları (Köstebek ve Karşıtlıklar) ve hayvanları (Köstebek ve Hayvanlar) öğretiyor.

Renklerin, çizimlerin ve metnin yaş grubundaki çocuklar dışındaki çocukların da çok ilgisini çektiğine ve saatlerce karıştırdıklarına ben şahidim.

Köstebek serisi /Can Ergün/ Resimleyen: Ufuk Atan/ 2017/ Köstebek Yayınevi

4. Resmin Baş Yapıtlarına Yolculuk Serisi: Ülkemizde özellikle temel eğitimde sanat eğitiminin yok edildiği bir süreçte şair Tevfik Taş’ın serisi büyük bir vaha gibi.

Resmin en önemli 12 baş yapıtından yola çıkarak çocuklara ve hep çocuk gibi hissedenlere bu önemli tabloların ayrıntılarını, hikâyelerini anlatıyor. Çok güzel bir dille.

SaharBardaie’nin orijinal çizgileriyle kıymetini bir kat daha artıran serinin kitaplarını okurken internetten tablonun fotoğraflarını açıp çocukla birlikte ayrıntıları bir kez daha gözden geçirirseniz işi iyice eğlendirici ve öğretici bir hale dönüştürebilirsiniz.

Gizemli Mona Lisa Tablodaki Prenses, Konuşan Ayçiçekleri, Dünyanın En İlginç Yüzleri, İlginç Ailenin Bilgiç Köpeği, Kandırıkçı Resimler, Komik ve Muhteşem Tablolar, Düğününde Saklanan Damat, Allı Turnam Ne Gezersin Burada, Renklerin Müziği, Esrarengiz Resim, Balerinlerin Büyüsü adlarını taşıyan maceralarda rehberimiz Azteklerin Sanat Tanrısı Hoşipilli.

Resmin Baş Yapıtlarına Yolculuk Serisi/Tevfik Taş/ Çizer; Sarah Bardaie/2013-…/Evrensel Çocuk Kitaplığı


* Kazuo İshiguro

** Kumkurdu; syf 50

DAHA FAZLA