Cizre'nin 'seçilmiş' eş başkanı: Meclis toplantısı da aldığı kararlar da hukuksuz

Cizre'nin 'seçilmiş' eş başkanı: Meclis toplantısı da aldığı kararlar da hukuksuz

Görevinden uzaklaştırılarak yerine kayyum atanan Cizre Belediye Eş Başkanı Mehmet Zırığ, kayyumun belediye encümenleriyle yaptığı 'Meclis Toplantısı' ile suç işlendiğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Şırnak'ın Cizre Belediyesi'ne 29 Ekim 2019 tarihinde kayyum olarak atanan İlçe Kaymakamı Davut Sinanoğlu'nun, belediye encümenleri ile "Cizre Belediyesi Personel A.Ş. Yönetim Kurulunun Belirlenmesi" konusu adı altında yaptığı meclis toplantısının hukuksuz olduğu ortaya çıktı. 

Toplantı, belediye kanununda yer alan 31'inci maddeye dayandırıldı. Ancak, "Danıştay tarafından meclisin feshi, meclis üye tam sayısının yarıdan fazlasının tutuklanması ya da geçici olarak görevden uzaklaştırılması" hükümlerinin yer aldığı maddeyle toplantının yapılamayacağı açığa çıktı. 

Görevinden uzaklaştırılarak, yerine kayyum atanan Cizre Belediye Eş Başkanı Mehmet Zırığ, toplantıların yanı sıra alınan kararların da meclisin yetkisi dahilinde olmadığını ifade etti.

‘MECLİSİN FESHİ SÖZKONUSU'

Keyfi uygulamalara her gün bir yenisinin eklendiğini belirten Zırığ, kayyum atamalarının ardından da hukuksuz uygulamaların devam ettiğini kaydetti. Son olarak Belediye Meclis üyelerinin işlevsiz hale getirildiğine dikkat çeken Zırığ, "Haklarında herhangi bir yasal işlem, herhangi bir tutuklama, uzaklaştırma yok iken Meclisin feshi durumu ile karşı karşıyayız" dedi. 

Meclis üyeleri olmadan yapılan toplantılara değinen Zırığ, "Belediye içerisinde bulunan memur encümenleri atayarak, meclis yerine işlem gerçekleştirilmiştir. Oysa ki biz inceledik; Bahse konu maddede (31'inci Madde) belediye meclisinin görevden uzaklaştırılmasının ardından yetkilerin atanan memurlara verilebileceği söyleniyor. Olmayan bir yetkiyle kalkıp meclis toplantısı almışlar. Fiili bir şekilde meclis üyelerimiz artık görevden uzaklaştırılmış, aslında bir suç işleme durumu söz konusudur" diye konuştu. 

'SUÇ İÇİNDE SUÇ'

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, sözlerine "Bir suç işlenmiş, yaptıkları suçun içindeki uygulamanın kendisi de suç" diyerek devam eden Zırığ, meclis toplantısında yapılan belediye şirket yönetim değişikliğine de değindi. 

Belediye Meclisi’nin şirket yönetim değişikliğine ilişkin bir karar alamayacağını vurgulayan Zırığ, "Belediye şirketi Türk Ticaret Kanunu'na bağlı. Belediye mevzuatı ile herhangi bir alakası yok. Belediye Meclisi kalkıp şirket yönetimi ile ilgili karar alamaz. Karar alma yetkisine sahip değil.  Türk Ticaret Kanunu'na göre Genel Kurul toplanır, yönetimi değiştirir ve o esnada dahi eski yönetim orada hazır bulunur. Ondan sonra bir Genel Kurul'a gidilerek, yönetim değişikliği söz konusu olur. Belediye Meclisi'nin genel kurul ile bir alakası yok ki" diye belirtti.

Söz konusu durumu "suç içerisinde suç işleme, hukuksuzluk üstüne hukuksuzluk" olarak nitelendiren Zırığ, yetkililerin kanunlardan haberdar olmadığına işaret ederek, "Yaşanan durum keyfiyeti dahi aştı" dedi.