Cizre'deki katliamdan sadece bir kişi yargılanıyor

Cizre'deki katliamdan sadece bir kişi yargılanıyor

2015'te ilan edilen ve 75 gün süren sokağa çıkma yasağının ardından yalnızca bir güvenlik görevlisinin yargılandığı ortaya çıktı.

Cizre'de 2015 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasağı 75 gün sürmüş, 288 yurttaş hayatını kaybetmiş, 2 bin bina yıkılmıştı. Urfa Milletvekili Dilek Öcalan'ın vermiş olduğu soru önergesine verilen yanıtta tüm bu yıkımın sonucunda yalnızca bir kamu görevlisine dava açıldığı ortaya çıktı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesine Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı ile yapılan yazışmalarla yanıt verildi. Yazışmalarda bir güvenlik görevlisine kamu davası açıldığı ve davanın devam ettiği belirtilirken, dava nedeni açıklanmadı. 

2015'te 75 gün süren ve toplamda dört mahallenin yıkımıyla sonuçlanan sokağa çıkma yasağında uluslararası kamuoyunun da tepki gösterdiği "bodrum vakası" yaşanmış ve 177 yurttaş bodrumda kimyasal silahla katledilmişti. Toplamada ise 288 kişinin yaşamını yitirdiği sokağa çıkma yasağı döneminin sonunda sadece bir kamu görevlisinin yargılanması ise tepkilere neden oldu.