Cizre'de vaka sayılarındaki artış Meclis gündeminde

Cizre'de vaka sayılarındaki artış Meclis gündeminde

HDP'li Züleyha Gülüm, Cizre'de vaka sayılarında yaşanan olağan dışı artışı Meclis gündemine taşıdı. Konuya ilişkin soru önergesi hazırlayan Gülüm, "İlçede salgının yayılmasını durdurmak için gerekli önlemler neden alınmamaktadır? dedi.

İleri Haber

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Cizre'de koronavirüs (Covid-19) vaka sayılarında yaşanan olağan dışı artışa ilişkin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlandırılması istemiyle soru önergesi verdi.

Züleyha Gülüm soru önergesinde "Mayıs sonu itibariyle önlemlerin kısmen de olsa uygulandığı ilçede tespit edilmiş vaka sayısı 88 iken, Haziran ayı itibariyle “normalleşme” kararıyla önlemlerin kaldırılmasıyla günlük vaka sayısının 75’in üzerine çıktığı ifade edilmektedir. Buna rağmen Şırnak Valiliği ve ilçe kaymakamlığı tarafından ciddi önlemler alınmamaktadır" ifadelerini kullandı.

'ÖNLEMLERİN GEVŞETİLMESİYLE VAKA SAYILARI ARTMAYA BAŞLADI'

Gülüm soru önergesinde ayrıca, koronavirüs salgını henüz tam anlamıyla kontrol altına alınamamışken, AKP hükümeti tarafından salgına karşı alınan tedbilerin gevşetilip 'normalleşme' sürecinin başlatılmasının ardından vaka sayılarında artış yaşandığınu kaydetti. Gülüm şunları kaydetti:

"Covid-19 salgınına karşı geliştirilen önlemlerin sağlık uzmanlarının uyarılarına rağmen haziran başından itibaren hükümet tarafından gevşetilmesiyle birlikte Türkiye genelinde vaka sayılarında ciddi bir artış yaşanmaktadır. Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Mardin, Şırnak, Batman ve Elâzığ vaka sayılarındaki artışın en fazla görüldüğü iller arasındadır."

TEST SONUCU POZİTİF ÇIKAN YURTTAŞLARIN EVLERİNE GÖNDERİLDİĞİ İDDİASI

HDP'li Gülüm soru önergesinde, test sonucu pozitif çıkan bazı hastaların tedavisi yapılmadan evlerine gönderildiği iddialarına yer verirken, Bakan Koca'ya şu soruları yöneltti:

"1. Cizre’de vaka sayısında yaşanan olağandışı artışın nedeni nedir? İlçede salgının yayılmasını durdurmak için gerekli önlemler neden alınmamaktadır?

2. Test sonucu pozitif çıkan yurttaşların tedavisi yapılmadan evlerine gönderildiği iddiaları doğru mudur?

3. Şırnak Valiliği ve Cizre kaymakamlığı tarafından salgına karşı alınan önlemler nelerdir? Bu önlemlerin yeterli olup olmadığı Bakanlığınız tarafından değerlendirilmiş midir?

4. 1 Haziran 2020 tarihi itibarı ile Cizre’de salgına yakalanan ve Covid-19 nedeni ile yaşamını yitiren kişi sayısı kaçtır?

5. Normalleşme süreci içerisinde gerekli tedbirler alınmadığı sürece ikinci bir dalganın başlayacağı Dünya Sağlık Örgütü ve Bilim Kurulu Üyeleri tarafından pek çok defa dile getirilmişken Türkiye genelinde ikinci bir dalganın başlamaması için Bakanlığınız tarafından ne tür tedbirler alınmaktadır?"

DAHA FAZLA