Cizre kayyumunun 'icraatları'

Cizre kayyumunun 'icraatları'

HDP'li Cizre Belediye Eş Başkanları Mehmet Zırığ ve Berivan Kutlu, belediyenin kayyum döneminde 220 milyon TL borçlandırılıp, hizmet binasının dahi Kaymakamlığa devredilmesine dair müfettiş çağıracak.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde, 31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 77,4'lük oy oranıyla kayyum yönetimindeki belediyeyi kazanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eşbaşkanları Mehmet Zırığ ve Berivan Kutlu, 8 Nisan tarihinde mazbatalarını aldıktan sonra göreve başladı. Eşbaşkanlar Zırığ ve Kutlu, ilk iş olarak belediyenin kayyum tarafından ne kadar borç altına sokulduğunu ve devredilen taşınmazlarını kamuoyuyla paylaştı. 

220 MİLYON BORÇ

Kayyum atandığı sırada kasasında 36 milyon TL bulunan belediyeyi 220 milyon 793 bin TL borçla devraldıklarını açıklayan eşbaşkanlar, kasada sadece 20 bin TL kullanılabilir limit olduğunu duyurdu. Eşbaşkanlar, ayrıca belediye hesaplarına yansıtılmamış olan kimi ihalelerle bu borcun artabileceğini de kaydetti. Yapılan incelemelerde kayyum tarafından bırakılan borçların yanı sıra aralarında hizmet binası, 2 yol ve Cumhuriyet Meydanı'nın da bulunduğu en az 12 belediye taşınmazının İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü gibi kurumlara devredildiği ortaya çıkarıldı. 

TAŞINMAZLAR DEVREDİLMİŞ

Göreve geldikten sonra belediyede karşılaştıkları tablo karşısında adeta dehşete düştüklerini dile getiren Eşbaşkanlardan Mehmet Zırığ, "İnsanlara hizmet için kurulan belediyeyi adete kıyım makinesinden geçirip, silip süpürmüşler" dedi.

Belediyeye ait neredeyse tüm taşınmazların ya satıldığını ya da hibe edildiğini söyleyen Zırığ, "Bu belediyenin halka nasıl hizmet edeceğini hiç düşünmediler mi? Söz konusu olanlar bir talandır. Kısacası, 'bu halka hizmet edilmesin, kanalizasyonu ve yolu yapılmasın' denilmiş" diye belirtti.

MEZBAHA MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NA

Eşbaşkan Zırığ, belediyenin altına sokulduğu 220 milyon TL borcun devredilen taşınmazlarla birlikte aslında trilyonlara ulaştığını da kaydeti. Zırığ, bu duruma dair şunları söyledi: "Mezbaha, Milli Eğitim Müdürlüğü'ne devredilmiş. Milli Eğitim burada nasıl bir hizmet verecek? Ne diye kullanacak? En işlek meydan, Emniyet'e verilmiş. Halkın kullandığı yolu bile devretmişler. Cizre'ye kayyum değil, kıyım makinesi atanmış. Peki bunların karşılığında ne yapıldı: Hiç. Ortada bir şey yok." 

YOLSUZLUKLAR

Belediyeye dair incelemelerinin devam ettiğini, özellikle son yıllarda verilen ihalelerin ayrıntılarını bu incelemeler sonucunda paylaşacaklarını ifade eden Zırığ, "Halkımızın kuşkusu olmasın. Hukuki çerçevede tüm yollara başvuracağız. Bunları geri almak için çalışacağız. İçişleri Bakanlığı'ndan müfettişler çağıracağız. Gelip kendi yolsuzluklarının tespitini yapsınlar" dedi. Gerekirse sokaklarda ve mahallelerde hizmet alanları oluşturarak, masa ve çadır kurarak çalışmalarını sürdüreceklerinin altını çizen Zırığ, "Cizre'yi talan etmiş olabilirler. Ancak tüm olanaklarımızla birlikte sorunlarımızı çözmek için her türlü çabayı göstereceğiz" mesajı verdi. 

MA'nın haberine göre, Kutlu, kayyum döneminde yapılıp, sık sık propagandası yapılan içme suyu hattında da sorunlar olduğunu sözlerine ekledi. Kutlu, "Bu bilerek yapılmış. Şuan su pompalarında sorun var. Olası arızada resmi olarak bir şey yapamayacağız. Çünkü halen devri belediyeye yapılmamış. Devlet Su İşleri'ni beklemek zorunda kalacağız ve halk perişan olacak" ifadelerini kullandı.