Cizre Belediyesi'ne kayyum atandı

Cizre Belediyesi'ne kayyum atandı

Sabah erken saatlerde Cizre Belediyesi'ne kayyum atanırken, Belediye Hizmet Binası’na giden tüm yollar polis barikatlarıyla kapatıldı.

Yerel seçimlerde Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimine giren Şırnak'ın Cizre Belediyesi'ne kayyum atandı. HDP'li Belediye Eş Başkanı Mehmet Zırığ görevden alınırken; Zırığ’ın yerine kayyum olarak İlçe Kaymakamı Davut Sinanoğlu atandı.

Zırığ, görevinden uzaklaştırılmasının gerekçesi ise yargılandığı bir dava ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında açılan soruşturma oldu. Zırığ, belediye seçimlerini 31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 77’lik oy oranı ile kazanmıştı.

Hakkında alınan görevden uzaklaştırma kararına dair tebligatı teslim etmek üzere polisler sabah erken saatlerde Belediye Eşbaşkanı Mehmet Zırığ'ın ikametgahına gitti. Ancak Zırığ’ın ikametinde olmamasından dolayı tebligat muhtara bırakıldı. 
 
Tebligatta, Eşbaşkan Zırığ hakkında alınan “geçici uzaklaştırma” kararının gerekçesi olarak yargılandığı bir dava ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında açılan bir soruşturma gösterildi.
 
2018 yılında açılan, Malatya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılandığı devam eden bir dava dosyası bulunan Eşbaşkan Zırığ hakkında Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı da geçtiğimiz günlerde sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle “suç ve suçluyu övmek” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla soruşturma başlatmıştı.
 
İçişleri Bakanlığı, yargılandığı dava ve hakkında açılan bu soruşturma dosyasına gerekçe göstererek Zırığ’ın “geçici tedbir olarak” görevden uzaklaştırılmasına karar verdi.

BELEDİYEYE GİDEN YOLLARA POLİS BARİKATI

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, sabah saatlerinden itibaren Belediye Hizmet Binası’na giden tüm yollar polis barikatlarıyla kapatıldı.

Bir grup polis ise, belediye araç istasyonuna gidip, çöp araçlarının çıkışına izin vermedi. Dışarıdaki araçların ise istasyona geri getirilmesini istedi. 

KAYYUMU PROTESTO EDEN HALKA POLİS SALDIRDI

Cizre Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Zırığ'ın görevinden uzaklaştırılıp, yerine ilçe kaymakamının kayyum olarak atanması halkın tepkisine yol açtı

Kayyum atamasını protesto etmek üzere HDP ilçe binası önünde toplananlara polis saldırdı.