Çıray’ın ‘taksitle vatandaşlık veriliyor’ iddiasına ‘asılsız’ yanıtı

Çıray’ın ‘taksitle vatandaşlık veriliyor’ iddiasına ‘asılsız’ yanıtı

İYİ Partili Çıray’ın 3 bin Afgan'a ABD'nin ödediği para karşılığında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verildiğini iddialarına Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, ‘’asılsız’ diye yanıt verdi.

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Afgan göçmenlerle ilgili çarpıcı iddiaları Meclis gündemine taşıdı. 3 bin Afgan'a ABD'nin ödediği para karşılığında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verildiğini öne süren Çıray, iddiaların doğruluğunu soru önergesiyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ise bu iddialara ‘asılsız’ diyerek yanıt verdi.

Çıray soru önergesinde,

“Türkiye'de mevcut uygulamada yabancıların özellikle konut satışı yoluyla 250 bin dolara Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabilmeleri gibi tam bu ucube iktidar zihniyetine yakışan ucube bir uygulama söz konusuydu.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının 250 bin dolar gibi son derece az ve devletimizi küçük düşüren bir meblağ karşılığında satışa çıkarılması zaten yeterince utanç verici ve alçaltıcıyken, şimdi bu meblağa ‘taksitle' ödeme kolaylığı sağlandığı iddia edilmektedir.

Eğer bu iddialar doğruysa tam bir skandaldır. Zaten utanç verici ve alçaltıcı bir uygulamanın tam bir zillete dönüştürülmesidir.”

TAKSİTLE VATANDAŞLIK MI VERİLİYOR?

Çıray, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

1-      Türk Vatandaşlığı almak için belirlenen 250 bin dolarlık bedele taksitle ödeme imkanı sağlandığı doğru mudur? Eğer doğruysa bu uygulama, Türkiye vatandaşlığının adeta on iki taksitle alınan beyaz eşya statüsüne indirgenerek, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ve Türk Milletinin onurunu ayaklar altına almak değil midir?

2-      3 bin Afganistanlıya parayla vatandaşlık verildiği ve söz konusu vatandaşlık bedellerinin ABD tarafından ödendiği doğru mudur? ABD'nin parasını ödeyerek TC vatandaşı yaptığı başka yabancılar da var mıdır? Varsa toplamda kaç kişidir?

3-      Taksitle ödeyerek 250 bin dolara vatandaşlık alma konusunda belirlenen Türkçe bilmek, milli güvenlik ve kamusal düzene karşı tehdit oluşturmamak, gelir ve meslek beyanı, en az 5 yıllık ikamet gibi kriterler uygulanmakta mıdır? Eğer uygulanıyorsa 3 bin Afganistanlının bu kriterleri taşıdıklarına dair verileri kamuoyu ile paylaşmayı düşünmüyor musunuz?

4-      Son 10 yılda ülkemizde toplamda kaç sığınmacıya parayla vatandaşlık verilmiştir? Bu sığınmacılardan toplamda ne kadar para alınmıştır ve bu parayı kim ya da hangi ülkeler ödemiştir?

‘TAKSİTLE ÖDEME USULÜ İLE HERHANGİ BİR ŞEKİLDE VATANDAŞLIK KAZANILMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR’

Çıtay’ın bu soruları gündeme getirmesinin ardından yanıt veren Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, şu ifadelere yer verdi:

“Bir siyasi parti sözcüsünün yapmış olduğu açıklamaya istinaden aşağıdaki bilgilendirmenin yapılmasına gerek duyulmuştur.

5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununa göre yabancı; genel olarak Türkiye'de 5 yıl kesintisiz geçerli ikamet izni ile bulunması veya bir Türk vatandaşı ile 3 yıl evli olması ya da Cumhurbaşkanınca belirlenen kapsam ve tutarda yatırım gerçekleştirmesi halinde bizzat kendisi veya resmi vekili ile başvurması üzerine milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel bir hali bulunmaması şartıyla Türk vatandaşlığını kazanabilmektedir.

ABD'nin, bedeli karşılığında 3 bin Afganlıyı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaptırdığı yönünde iddialar ise kesinlikle doğru değildir.

Ayrıca iddia edildiği gibi Türk vatandaşlığı mevzuatına göre taksitle ödeme usulü ile herhangi bir şekilde vatandaşlık kazanılması mümkün değildir.

Kaynağı belli olmayan, hiçbir somut bilgi ve belgeye dayanmayan iddiaları kamuoyu ile paylaşarak kurumları rencide etmek, itibarını zedelemek ve milletimizi bu asılsız bilgiler ile yanıltmak kabul edilebilir değildir.

Daha önce de benzer iddialar defalarca kez ortaya atılmış, tüm bu asılsız iddialar somut belge ve veriler ile çürütülmüştür.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”