Çip krizi ve döviz kurundaki artış, sağlığı tehdit ediyor

Çip krizi ve döviz kurundaki artış, sağlığı tehdit ediyor

CHP'li Gök, yurttaşların sağlığını tehdit eden konuyu Meclis'e taşıdı.

İleri Haber

CHP’li Levent Gök, yüksek teknolojili tıbbi cihazlarda çip krizi yaşandığını, ve sektörde teslimatlarda yüzde 30 oranında gecikme meydana geldiğini söyledi. Döviz kurlarındaki artışın hammadde krizini tetiklediğini de belirten Gök, özellikle ortopedik implantlarda merdiven altı üretimin arttığına dikkat çekti. Gök, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla başlayan tedarik sorunları ve üretimin azalmasıyla, dünyada teknolojik ürünler için çip krizi patlak verirken; Türkiye’de de döviz kurlarında yaşanan fahiş artış hammadde fiyatlarını yükseltti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Levent Gök, küresel hammadde üretimini olumsuz yönde etkileyen çip krizinin yüksek teknolojili tıbbi cihaz sektörünü de sarstığını ve sektörde teslim sürelerini 6 aya kadar yükselterek, teslimatlarda yüzde 30 oranında gecikme meydana getirdiğini belirtti.

Çip krizinin yanı sıra döviz kurlarındaki artışların hammadde fiyatlarını yüzde 30 oranında yükselttiğini, özellikle ortopedik implantlarda yaşanan hammadde krizi sebebiyle merdiven altı üretimin sektördeki payının arttığını vurgulayan Gök, “Doğru hammadde kullanımındaki düşüş büyük sağlık risklerine yol açmakta, merdiven altı protez ve implant kullanan hastalar çok kısa süreler içerisinde yeniden cerrahi operasyon geçirmek zorunda kalmaktadır” dedi.

‘YURTTAŞLAR KORUMASIZ KALACAK’

Gök, tıbbi cihaz ve malzemelerde düzenli denetleme yapılmaması halinde yurttaşların sağlık risklerine karşı korumasız kalacağını, bu süreçte artacak tedavi masraflarının bireylerin ve devletin sağlık giderlerini artıracağının altını çizdi.

BAKAN KOCA’YA 9 SORU

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Gök, Koca’ya şu soruları yöneltti:

- Tıbbi cihaz sektöründe çip krizi kaynaklı yaşanan sorunların çözülmesi için atılacak adımları açıklar mısınız?

- Ortopedik implantlarda merdiven altı üretimin önünün kesilmesi ve yurttaşlarımızın sağlıksız tıbbi ürünlerden korunması için hangi çalışmalar yürütülmektedir?

- Yükselen döviz kurlarının son 2 yılda tıbbi cihaz ve ürünler üzerinde yarattığı fiyat artışlarını açıklar mısınız?

- 2002 – 2021 döneminde tıbbi ürünlerde doğru hammadde kullanımına yönelik Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan denetim çalışmalarını tarihleriyle birlikte açıklar mısınız?

- 2002 – 2021 döneminde ülkemizde üretilen, ihraç edilen ve ithal edilen yüksek teknolojili tıbbi cihazların sayısını ve sözü geçen cihazların piyasa değerlerini yıllık temelde açıklar mısınız?

- 2002 – 2021 döneminde ülkemizde üretilen, ihraç edilen ve ithal edilen ortopedik implantların sayısını ve sözü geçen ürünlerin piyasa değerlerini yıllık temelde açıklar mısınız?

- 2002 – 2021 döneminde ülkemizde kullanılan ve merdiven altı olarak tabir edilen sağlıksız tıbbi ürünlerin kullanım sayılarını yıllık temelde açıklar mısınız?

- 2002 – 2021 döneminde merdiven altı tıbbi ürün kullanımı sebebiyle tedavisinde sorun yaşayan ve yeniden cerrahi operasyon geçirmek zorunda kalan yurttaşlarımızın sayısını yıllık temelde açıklar mısınız?

- 2002 – 2021 döneminde merdiven altı tıbbi ürün kullanımı sebebiyle tedavisi gerçekleşmeyen veya kısa süre içerisinde yeniden cerrahi operasyon geçirmek zorunda kalan yurttaşlarımızın uzayan tedavi süreçleri için kamu bütçesinden ödenen ücretleri yıllık temelde açıklar mısınız?