Cinsiyetçi masallara atılan çelme: Anti Prenses Serisi

Cinsiyetçi masallara atılan çelme: Anti Prenses Serisi

Disney hikayelerinde yer alan ve kadınların genellikle ''bekleyen'' rolü üstlendiği klişe öykülerin dışında şeyler okumak ve çocuğunuza okutmak isterseniz bu seri iyi bir seçim olacaktır.

Burcu Adıgüzel

Nota Bene Yayınları'nın macerası, tarihteki büyük kadınları daha yakından tanıtmayı amaçlıyor. Evet, cinsiyetçi dayatmalara karşı mücadelede bireysel ve toplumsal kurtuluş tavrı sergilemiş kadınları ele alan bir seri hayal ediyorlar ve serinin adı böylece Anti-Prenses oluyor. Çünkü çocuk dünyasına sunulan prenseslerin sürekli olarak beyaz atlı prensler tarafından kurtarılmayı bekleyen, iradesiz, sahte prensesler olduğunu ve gerçek hayatı yansıtmadığını düşünüyorlar. Ve bu seriye onlardan bekleneni yapmakla yetinmeyen, mücadelesini hep bir adım daha ileriye taşıyan kadınlardan başlamaya karar verdiklerinde,  ilk öykü Frida Kahlo'nun hikayesiyle hayat buluyor.

Bir ayağı aksamasına rağmen, bedenini gururla taşımış, yaşamının en mutlu ve en hüzünlü anlarını resmetmiş, fiziksel ağrılarına rağmen sanatın, mutluluğun peşinden koşmuş ve sadece kendisi için değil, başka insanlar için, dünyanın iyiliği için de savaşmış bir kadın. Hayatı tüm insanlara ilham verici değerler taşıyor.

Serinin ikinci kitabı ise Violetta Perra'nın hayatına ayrılmış. O, unutulmaya yüz tutmuş halk şarkılarını yeniden söylenir kılmak için Şili'nin uçsuz bucaksız yollarını aşındıran bir yolcu. Geçmişi bugüne taşıyan kitap, Violeta'nın şarkılarla zenginleşen hayatını okuyucuya getiriyor.

Disney hikayelerinde yer alan ve kadınların genellikle ''bekleyen'' rolü üstlendiği klişe öykülerin dışında şeyler okumak ve çocuğunuza okutmak isterseniz bu seri iyi bir seçim olacaktır. Kitapların dili de çocukların anlayabileceği bir yalınlığa sahip ve çizimler ilgi çekici. Hatta kitap sonlarında oyun, şiir, şarkı gibi etkinliklerin ve bilgilendirici içeriklerin de yer alması çocuklar tarafından çok sevilecektir. Oğlanlar ve kızlar için yönergesiyle yayınlanan kitaplar, erkek egemen anlatımlara da dili açısından iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.

Künye: Nota Bene Yayınları, Nadia Fink/Pitu Saa, Çev. Nergis Turan,2018, 28 sayfa.

 

DAHA FAZLA