'Cinsiyet Eşitliği' projeleri birer birer kaldırılıyor
Üniversiteler, YÖK’ün, “Toplumsal değerlere uygun değil” diyerek sonlandırdığı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği projelerine ilişkin harekete geçti.
Üniversiteler, Yükseköğretim Kurulu’nun(YÖK) “Toplumsal değerlere uygun değil” diyerek sonlandırdığı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği projelerine ilişkin harekete geçti.
Munzur Üniversitesi’nin ardından, Giresun Üniversitesi de ‘Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin adını değiştirdi.
Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik duyurusuna göre, merkezin yeni adı, ‘Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ oldu.
‘AİLE EKLENDİ’
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği projeleri, üniversitelerin yönetmeliklerinden de birbiri ardına kaldırıldı.
Giresun Üniversitesi de cinsiyet eşitliği projelerini sonlandıran üniversiteler kervanına katıldı. Üniversitenin, ‘Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ olarak ismini değiştirdiği merkezin amaçları şu şekilde güncellendi:
- Kadın ve ailenin toplumsal ve ekonomik kalkınma içerisinde güçlenmesini sağlamak, kadının statüsü ve aile sorunları ile ilgili her konuda duyarlı, bilgili ve yeterli kadroların yetiştirilmesine yönelik faaliyetlerde bulunmak.
- Kadın ve aile yaşamı, geleceği ve sorunlarına bölgesel ve evrensel çözümler getirmek için yurt içinde ve yurt dışında kadın ve aile sorunları ile ilgili her alanda araştırma ve incelemeler yapmak ve etkinliklere katılmak, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadele etmek.
KİM SOKTU ORAYA?
Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da gündeme geldi. YÖK Başkanı Yekta Saraç, milletvekillerinin, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projeleri neden kaldırıldı?” sorularını, “Toplumda birtakım ayrışmalara yol açtı” şeklinde yanıtladı. Saraç, “Cinsiyet eşitliği, sıfat olarak, Gender equality’nin çevirisi ama orada, Toplumsal kelimesi yoktu değil mi? Kim soktu oraya, nasıl girdi?” ifadesini kullandı.