Cinsel saldırı suçlamasıyla mahkemeye sevk edilen müftü serbest bırakıldı

Cinsel saldırı suçlamasıyla mahkemeye sevk edilen müftü serbest bırakıldı

Diyarbakır’da "cinsel saldırı" suçlamasıyla gözaltına alınan Hazro Müftüsü, AKP'li milletvekili ve Diyanet yetkililerinin devreye girmesiyle birlikte serbest bırakıldı.

Diyarbakır’da "cinsel saldırı" suçlamasıyla gözaltına alınan Hazro Müftüsü İsmail Kaya, AKP'li bir milletvekili ile Diyanet yetkililerinin devreye girmesiyle birlikte H.Y.'nin şikayetini geri çekmesi üzerine serbest bırakıldı.

Diyarbakır’ın Hazro İlçe Müftüsü İsmail Kaya, açılışı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yapılan Hamidiye Kız Kur'an Kursu Yatılı Hafızlık Külliyesi Sorumlusu H.Y.'ye cinsel saldırı uygulamak suçlamasıyla hakim karşısına çıktı. Evli ve 6 çocuk babası olan Müftü Kaya, kendisine tecavüz ettiğini söyleyen H.Y.'nin şikayeti doğrultusunda gözaltına alındı. Emniyet ve savcılık ifadesinin alınmasının ardından tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edilen Müftü, tecavüz etmediğini savundu. 

Edinilen bilgilere göre; Müftü Kaya, Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi eşinden kısa bir süre önce boşanan H.Y. ve bazı arkadaşlarıyla On Gözlü Köprüsü’ne gitti. Gezi sonrası H.Y.'yi eve bırakmak bahanesiyle başka bir arkadaşının evine götüren Müftü Kaya, burada H.Y.'ye cinsel saldırıda bulundu.

Görüşme teklifinde bulunduğu H.Y.'nin, hakkında şikayette bulunacağını söylemesi üzerine kafasına tabanca dayayarak fotoğraf çektiren Kaya, bu fotoğrafı anlık mesajlaşma programı Whatsapp'tan intihar edeceği tehdidiyle H.Y.'ye gönderdi. Bunun üzerine H.Y., kendisini şikayet etmeyeceğini söyledi. Bu olaydan sonra tedirgin olan H.Y., 29 Mayıs'ta Müftü Kaya hakkında şikayette bulunarak başından geçenleri anlattı. 

DİYARBAKIR'DA GÖZALTINA ALINDI 

Mezopotamya Ajansı'ndan Lezgin Akdeniz'in haberine göre, H.Y.’nin şikayeti doğrultusunda araştırma başlatan Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Ahlak Bürosu ekipleri, Müftü Kaya'nın intihar etme ihtimali bulunması üzerine H.Y.'den Müftü Kaya'ya buluşmak için mesaj atmasını istedi. Atılan bu mesaj üzerine Kadir Gecesi olan 31 Mayıs günü Hazro'dan Diyarbakır'a doğru aracıyla yola çıkan Kaya, kent girişinde rutin bir uygulama izlenimi verilerek polislerce durdurulup, aracından indirildikten sonra gözaltına alındı.

İLK TEPKİ 'ŞEYTANA UYDUM'

Ekiplerin gözaltına alınma gerekçesini açıkladıkları Kaya’nın, edinilen bilgilere göre ilk tepkisi "Şeytana uydum" sözleriyle kendini savunmak oldu. Emniyetteki işlemlerinin ardından savcılığa çıkarılan Kaya, "nitelikli cinsel istismar” suçundan tutuklanma istemiyle Diyarbakır Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Ancak daha hakim karşısına çıkarılmadan H.Y. şikayetinden vazgeçti.

İddialara göre, H.Y.’nin şikayetinden vazgeçmesi için AKP'li bir milletvekili ile Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri devreye girdi. Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri, şikayetinden vazgeçmemesi durumunda H.Y.'yi iş akdinin feshedilmesiyle tehdit etti.

‘RIZASI VARDI’ SAVUNMASI

Çıkarıldığı mahkemedeki savunmasında tecavüz suçlamasını reddeden Kaya, “rızası vardı” bahanesine sığındı. 

ADLİ KONTROLLE SERBEST BIRAKILDI

Hakim, söz konusu suç her ne kadar katalog suçlardan olsa da, H.Y. ile Müftü Kaya'nın aynı saatlerde öğretmen evine girdikleri, ayrı ayrı odalar tuttuklarına dair görüntü kayıtlarının bulunması nedeniyle tutuklanma talebinin ölçülü olmayacağından Kaya'yı adli kontrol tedbiri uygulayarak serbest bırakılmasına karar verdi. 

DAHA FAZLA