Cinsel istismar düzenlemesi TBMM'de

Cinsel istismar düzenlemesi TBMM'de

"Çocuğun cinsel istismarı" suçlarına ilişkin AKP tarafından hazırlanan düzenleme TBMM'ye sunuldu.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, cinsel istismar düzenlemesinin Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını, kısa sürede Meclis'e geleceğini açıklamıştı.

Düzenlemenin bugün Meclis'e sunulduğu öğrenildi.

Düzenlemeyle kimyasal hadımın TCK'ya gireceğini belirten Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ "Çocuğa tecavüz edip sonrasında çocuğu öldürene ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası geliyor" demişti.

Akdağ, takdir indirimine dokunmama kararı aldıklarını söylerken "Düzenlemede kimyasal kastrasyon da buluyor" demişti.

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, çocuğa cinsel istismar düzenlemesiyle ilgili ayrıntılar hakkında konuştu.

Akdağ’ın açıklamalarından satır başları:

"Karmaşık ceza kanunu olduğu için anlaşılması kolay şekilde aktarayım.

Çocuklara tecavüz olmuşsa, 12 yaşın altındaysa, çok ağır cezalarla başlıyoruz. 18-20 yıl arasındaydı, 40 yıla çıkarıyoruz. Çocukla ilgisi olan biriyse, çocuğa yakınlaşması kolay bir kişiyse ve şiddet de kullanmışsa ağırlaştırılmış müebbet veriyoruz...

Taciz, sarkıntılık ve benzeri suçların cezaları daha önce artırılmıştı ve dokunmadık. Tecavüz ve tecavüzle birlikte ölüm varsa çok ağır cezalar getirdik. Ağırlaştırılmış müebbet hapis verilen kişiye şu an 39 yıl üst sınır uygulanıyor biz bunu 50 yıla, müebbet hapiste de 40 yıla çıkardık. 

Taciz var mesela; dokunmadan cinsel istismarda bulunmak, sarkıntılık yani dokunmak ya da ileriye götürmek, bunlara cezalar aynen duruyor.

12 YAŞ KADEMESİ

Dünyanın birçok ülkesinde yaşlara göre farklı cezalar var. 12-15 yaş arasına uygun gördüğümüz cezalar dünyadaki en ağır cezalar.

MHP ve CHP gruplarıyla da görüştüm. Sayın Kılıçdaroğlu da iştirak etmişti. Yüzde 90-95 iki partiyle de kanun metni üzerinde uzlaştık. 

YAYIN YASAĞI

Çocuklar ve aileleri ifşa olurlarsa hayatları kararıyor. Cumhuriyet Savcısına, resen ya da başvuru yoluyla, yayın durdurma yasağı almasının önünü açıyoruz. Savcı acil tedbir alacak ve 24 saat içinde çocuk mahkemesine başvuracak... 

 Maksadımız, bu kabil hadiseler haber olmasın değil. Çocuk ve ailesi ifşa edilmesin. İnce bir çizgidir bu. Sadece kanun maddeleriyle başaramayız. Medyayla eğitim çalışması yapacağız. Adana'da aile ve çocuk ifşa oldu, büyük zorluklar çektiklerini biliyoruz. Çocuğun ad ve soyadının baş harflerinin yazılmazı yetmiyor. Çevrenin anlatılması, çocuk ve ailenin hayatını içinden çıkılmaz hale getiriyor. 

KİMYASAL HADIM

Biz kimyasal hadım demiyoruz ama böyle yazılıyor. Hadım başka bir şey. Cinsel isteğin belli bir süre baskılandırılması için bir tedbir. Pedofililerin sapkınlı; normal istek duymamaları, sadece çocuğa karşı duymaları. Hastalık değil, sapkınlık. Bunların cezaevinde rehabilite edilmeleri yapılacak. Çıktıktan sonra da rehabilitasyon tedbirleri, mahkeme kararına bağlı olmak şartıyla, cinsel isteğin bastırılması şeklinde devam ettirilecek. Mahkemeler, uzmanlarla da görüşerek uygulayabilecekler. Her yıl gözden geçirilecek, herhangi bir yan etki görülürse vazgeçilebilecek. Bu istismar suçlarıyla alakalı bir durum, tecavüz ve ölüm olmayanlarla alakalı. Zaten bunlar varsa içeriden çıkamayacak zaten kişi.  

ZİNA DÜZENLEMESİ

Cumhurbaşkanımızın beyanlarını biliyoruz, başka düzenlemelerle elbette gelecek. Çocuklarla ilgili bir düzenleme olduğu için, başka konuları buraya getirmedik."