Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu'ndan koronavirüs açıklaması

Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu'ndan koronavirüs açıklaması

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, koronavirüs ile ilgili tüm detayları anlatan bir açıklama yaptı. Açıklamada "Koronavirüse dair edilen bilgilere göre, söz konusu 2019 yılı yeni tip virüsün kaynağı yabani hayvanlar olarak düşünülüyor" denildi.

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Sözcüsü Yang Yun, Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan koronavirüsü ile ilgili sorulara cevap verdi.

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Sözcüsü Yang Yun'un sorulara verdiği cevaplar şöyle;

'YENİ TİP KORONAVİRÜSÜN NEDEN OLDUĞU ZATÜRRENİN KAYNAĞI NEDİR?'

“2019 yılı sonlarında, Hubei eyaletinde sebebi bilinmeyen zatürre vakası ortaya çıktıktan sonra Çin Ulusal Sağlık Komisyonu ve Çin Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi araştırma ve mücadele çalışmalarına başladı, 8 Ocak 2020 tarihinde yeni tip koronavirüs söz konusu zatürrenin kaynağı olarak belirlendi. Kaynak araştırması, test sonucu, hastalık durumu ve yeni tip koronavirüse dair edilen bilgilere göre, söz konusu 2019 yılı yeni tip virüsün kaynağı yabani hayvanlar olarak düşünülüyor. Ama hangi hayvandan henüz belli değil.Edilen bilgilere göre söz konusu virüsün ana bulaşma yolu solunum damlacıkları ve yakın temastan meydana geliyor."

'YENİ TİP KORONAVİRÜSÜN NEDEN OLDUĞU ZATÜRRENİN ÖLÜM ORANI VE BULAŞMA ORANI, TABURCU OLAN OLDU MU?'

“Söz konusu virüsün bulaşma gücü çok yüksek. Hastalara göre semptomlar farklı olabiliyor, bazıları sadece ateş ve hafif öksürük ile geçirirken, bazıları da zatürre aşamasında gelişebiyor ve bazı ciddi durumlar ise ölümle sonuçlanabiliyor. Şimdiki duruma göre söz konusu virüsün ölüm oranı yaklaşık yüzde 2 ile yüzde 4 arasında ama sadece başlangıç dönemindeki bir orandan bahsediyoruz. Zamanla bu oranlar değişecektir. Aynı zamanda, bu durum hastalığın ciddi olmadığı anlamına gelmiyor. Sadece tüm hastaların en kötü senaryoyla karşılaşmayacağını açıklamaktadır. Şu an bu virüse karşılık bir anti-virüs ilacı olmadığı için, Çinli bilim insanları yoğun bir şekilde konuyu çözmeye çalışıyor. Çin tarafı, aynı zamanda da Dünya Sağlık Örgütü ile yoğun temaslarda bulunmakta ve uluslararası iş birliği içinde yer almaktadır. Bu dönemde SARS hastalığının tedavisi gibi yeni tip koronavirüse karşı kapsamlı bir tedavi planları formüle edildi, en kısa zaman içinde teşhis reaktifleri, aşısı ve etkin ilaçları geliştirmeye çalışmaktayız. Şu anda tedavi gören hastalardan iyileşip taburcu olanlar da oldu”

'ÇİN HÜKÜMETİ SALGININ YAYILMASINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPTI, BAŞKA ÜLKELERE SIÇRAMASINI DURDURMAK İÇİN TEDBİRLER ALDI MI?'

“Çin hükümeti yeni tip koronavirüs zatürre salgınına büyük önem arz ediyor, salgınla mücadele adına, çalışma yönetim grubunu kurdu, kapsamlı bir şekilde salgınla mücadele çalışmalarını güçlendiriyor ve Hubei gibi bölgelere de denetim grubu atadı. Devlet Konseyi bünyesindeki üye makamlar hızla harekete geçti, istişare ve eşgüdüm sağlayarak, birçok çalışmayı yerine getiriyorlar. Temel olarak şu alanlarda çalışmalar oluyor: İlk olarak, hastalığını kaynağını inceleme ve teknik denetimi yapılıyor. Hastalık fark edildikten 1 hafta sonra yeni tip koronavirüs olduğu tespit edildi, bunun ardından tedavi ve acil durum gibi planlar yapıldı, teşhis ilacının geliştirilmesinin ardından, sağlık kuruluşlarına dağıtıldı, sağlık kuruluşlarının tedavi becerileri arttırıldı.