Çin'deki Vuhan virüsünün kaynağı yarasa çorbası mı?

Çin'deki Vuhan virüsünün kaynağı yarasa çorbası mı?

Çinli bilim insanları ülkede yüzlerce kişiye bulaşan ve 25 kişinin ölümüne yol açan "Vuhan virüsünün" insanlara yarasa ya da yılanlardan bulaşmış olabileceğini duyurdu.

Çinli bilim insanları, 5 ülkeye yayılan, yüzlerce kişiye bulaşan ve 25 kişinin ölümüne yol açan "Vuhan virüsünün" (Vuhan CoV) insanlara yarasa ya da yılanlardan bulaşmış olabileceğini duyurdu.

AFP'nin aktardığına göre salgının başlamasından sonra virüsün gen haritasını inceleyen bilim insanları yaptıkları iki çalışmada yarasaların oynadığı role işaret etti.

Pekin'deki Çin Bilimler Akademisi'nin sponsoru olduğu Science China Life Sciences adlı bilimsel yayında salı günü yayımlanan çalışmada bilim insanları yeni virüs türünün diğer virüslerle ilişkisini inceledi.  Çalışmada Vuhan virüsünün yarasalarda varolan bir virüsle yakından ilişkili olduğu ortaya çıktı. 

'YARASADAN İNSANA AKTARIM SÜRECİNDE ARA KONAK VAR'

Çin'deki farklı kurumlardan araştırmacıların yazdığı makalede "Yarasaların Vuhan CoV'un doğal konağı olabileceği mantıklı bir akıl yürütme ama büyük ihtimalle yarasalardan insanlara aktarımı sürecinde bir ara konak ya da konaklar var" dendi.

Çalışmada bu ara konakların hangi hayvan olabileceğine dair bir açıklama yer almasa da çarşamba günü Journal of Medical Virology adlı bilimsel yayında konuyla ilgili yapılan bir başka çalışmada olası failin yılanlar olabileceği ifade edildi. 

Makalede "Potansiyel bir virüs rezervuarı arayışında kapsamlı karşılaştırma ve DNA sekans analizi gerçekleştirdik. Analizimizin sonuçları en olası vahşi hayvan rezervuarının yılanlar olduğunu gösterdi" dendi.  Ancak araştırmacılar vardıkları sonuçların "hayvan modellerinde deneysel çalışmalarla daha ileri doğrulamalara muhtaç" olduğunu da vurguladı. 

İki çalışmada da virüsün hayvanlardan insanlara nasıl bulaşmış olabileceğine dair bir açıklama yer almadı.

Virüsün ortaya çıktığı şehir Vuhan olsa da Çinli yetkililer hala salgının ortaya çıktığı yeri net olarak belirleyemediklerini açıklamıştı. 

VİRÜSÜN ÇIKIŞ YERİ YASADIŞI DENİZ ÜRÜNLERİ PAZARI OLABİLİR

Ancak virüsün çıkış yerinin Vuhan'da canlı tilki, timsah, dev semender, kurt yavrusu, yılan, sıçan, kirpi gibi hayvanların da yasadışı olarak satıldığı bir deniz ürünleri pazarı olduğu sanılıyor.

Çin'de 2002 ve 2003 yıllarında 600'den fazla kişinin ölümüne yol açan SARS (şiddetli akut solunum yetersizliği sendromu) virüsü misk kedisi etiyle bağlantılıydı.

Çin ve diğer pek çok Asya ülkesinde yarasa ve misk kedisi gibi hayvanlar yiyecek olarak tüketilebiliyor.