Cinayetteki 'çürük elmalar'la ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a 5 soru!

Cinayetteki 'çürük elmalar'la ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a 5 soru!

12 Mart tarihinde gerçekleşen Sidar Uygurlar cinayetinin katil zanlısı olan Yılmaz Geyik firari olarak yaşıyor ve yeri tespit edilmesine rağmen halen bulun(a)madı...

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde 12 Mart’ta ‘trafikte kendisini solladığı için’ bir şahıs tarafından katledilen 23 yaşındaki Sidar Uygurlar cinayeti, tüm deliller Yılmaz Geyik’in katil olduğunu işaret etmesine rağmen çözül(e)miyor. Konuyu Meclis gündemine taşıyan HDP’li vekil Ayşe Sürücü, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, güvenlik güçlerinin Yılmaz Geyik’i yakalamak için neden harekete geçmediğini sordu.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde 12 Mart akşamı, 23 yaşındaki Sidar Uygurlar trafikte solladığı bir şahıs tarafından silahla vurularak öldürüldü. Kameralara net bir şekilde yansıyan görüntüler ve tanık ifadelerine göre, Uygurlar’ı katledenin ‘uyuşturucu kaçakçılığı’ dahil birçok suçtan sabıkası bulunan 51 yaşındaki Yılmaz Geyik olduğu ortaya çıktı. 12 Mart tarihinde gerçekleşen cinayetin katil zanlısı olan Yılmaz Geyik hala firari olarak yaşıyor ve bulunamadı.

‘BİR ŞEY YAPMAYALIM DİYE OYALADILAR’

Sidar Uygurlar’ın ailesinin adalet arayışı sürerken, abla Bahar Uygurlar 27 Nisan’da editörümüz Hüseyin Naval’a konuşmuş ve Olayın yaşandığı 12 Mart’tan bu yana soruşturmada gelişme kaydedilmediğini aktarmıştı. Bahar Uygurlar, “O günden bu yana hiçbir gelişme yok. Yer yarıldı da içine girmiş. Polisler ‘Bu adam zaten sabıkalı, bulmak zor ama iki üç güne buluruz’ diyor. Bir şeyler yapmayalım, bir yerlere başvurmayalım diye oyaladılar” demişti.

‘POLİSLER BİZİ TEHDİT ETTİ’

Ailenin sosyal medyada yaptığı paylaşımlar nedeniyle polisler tarafından “Soruşturma açarız” tehdidi yapıldığını ifade eden abla Bahar Uygurlar, “Ailemin evine gelip açık açık tehdit etti polisler. Yaptığımız paylaşımlar nedeniyle bize soruşturma açılacakmış. Katili bulmayanlar benim paylaşımlarıma mı bakıyor? 46. gündeyiz şu anda. Arama varmış ya Siverek’te katilin terk ettiği aracı bile 5 gün sonra biz bulduk. Kardeşim Sinan Uygurlar buldu. Yola terk edilen aracı dahi bulamayanlar katili nasıl bulacak?” ifadelerini kullanmıştı.

‘ADALETİN SAĞLANMASINA İLİŞKİN HALEN ADIM ATILMADI’

Sidar Uygurlar cinayetini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, üzerinden aylar geçmesine rağmen halen adaletin sağlanmasına ilişkin bir adımın atılmadığını vurguladı.

Sürücü, kamera kayıtları ve tanık anlatımlarına göre, cinayet ile sonrasındaki süreci şöyle aktardı:

"Sidar Uygurlar, iki arkadaşıyla birlikte 12 Mart’ta arabayla Siverek Seyfioğlu Caddesi’nden geçerken başka bir arabayı solluyor. Sidar Uygurlar ve arkadaşları yola devam ediyor ancak diğer araçtaki Yılmaz Geyik takibini sürdürüyor. Seyfioğlu Caddesi’nde tenha bir yer bulunca aracını Sidar Uygurlar’ın kullandığı aracın önüne kırıyor. Aracının içinden silahla çıkıyor, Sidar Uygurlar‘a ‘Sen kimsin ki beni solluyorsun, havan kime!’ diyerek saldırmaya başlıyor. Yılmaz Geyik önce silahın kabzasıyla saldırıyor daha sonra araç içindeki Sidar Uygurlar’ın kafasına bir el ateş ediyor. Sidar Uygurlar’ı vurduktan sonra diğerlerine de silah doğrultuyor ancak silah tutukluk yaptığı için ateşlenmiyor. Bunun üzerine saldırıya uğrayan kişilerden biri hemen araçtan uzaklaşırken, diğeri de saldırganın elinden kurtularak koşmaya başlıyor. Ayrıca olaydan beş gün sonra saldırganın aracı ağabey Sinan Uygurlar tarafında bulunup, polislere haber veriliyor. Sidar Uygurlar’ın ailesinin adalet arayışı devam ederken yine sosyal medyaya ve basına yansıyan görüntü ve ifadelere göre Yılmaz Geyik Siverek’te bulunan ev ve iş yerlerine sık sık uğramaktadır. Yılmaz Geyik’in kaldığı ev ihbar ediliyor ve olay yerine gelen jandarmaya ateş açılıyor fakat jandarmaya ateş açanlar hakkında herhangi bir işlem dahi yapılmadığı, Yılmaz Geyik’in ise o anlarda tekrar kaçtığı aktarılıyor. Üstelik soruşturma savcısının Sidar Uygurlar’ın ailesine ‘Her kurumda olduğı gibi emniyette de çürük elmaların olması doğal’ ifadesi kullanıldığı iddia edilmektedir.”

'KOLLUK GÜÇLERİNİN GÖREV BİLİNCİ NOKTASINDA CİDDİ EKSİKLİKLER VAR'

Sidar Uygurlar’ın ailesinin defalarca yetkililere başvurmasına rağmen ivedilikle hareket edilmemesinin kolluk güçlerinin görev bilinci noktasında ciddi eksiklikler yaşadığına işaret ettiğini belirten Sürücü, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1- Sidar Uygurlar cinayetinde bugüne kadar Yılmaz Geyik adlı şahsın ifadesi neden alınamamıştır?

2- Mobeselerin olduğu Siverek’te plakası bilinen bir aracın beş gün boyunca polislerce bulunmamış olması ve maktulün abisi tarafından bulunması normal midir?

3- Yılmaz Geyik’in bulunduğu ev ve iş yeri anlık olarak ihbar edilmesine rağmen kolluk kuvvetleri neden saatler sonra gelmiştir?

4- İhmallerle ilişkili olarak gerekli kişilere soruşturma başlatacak mısınız?