Cinayetlere karşı kadınlar isyanda: 'Kadın kırımı erkek iktidarının bir sonucudur'

Cinayetlere karşı kadınlar isyanda: 'Kadın kırımı erkek iktidarının bir sonucudur'

Katledilen kadınlar için ülkenin farklı kentlerinde eylemler düzenlendi. Kadınlar, eylemlerinde 6284 Sayılı Yasa ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması çağrısında bulundu.

Türkiye'nin dört bir yanında kadınlar, erkekler tarafından öldürülen Aylin Sözer, Vesile Dönmez, Selda Taş ve Betül Tuğluk'un öldürülmesi üzerine sokaklara çıktı. 

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da Dicle Amed Kadın Platformu, 2020 yılında 382 kadının erkekler tarafından öldürüldüğüne dikkat çekti. Merkez Yenişehir ilçesindeki bir park içerisinde yapılan açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekilleri Remziye Tosun ve Semra Güzel de katıldı. 

“Kadın kırımı erkek iktidarının bir sonucudur” yazılı pankart taşıyan kadınlar “Erkek vuruyor, devlet koruyor", "Erkek değil, gerçek adalet", Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganlarıyla erkek şiddetine tepkilerini gösterdi.

Platform adına basın açıklamasını yapan Diyarbakır Eğitim Sen Eşbaşkanı Emine Akşahin, yürütülen politikalar ile kadınların köleliğe mahkum edildiğini söyleyerek kadınları katleden erkeklerin yargıçlar tarafından ‘cezasızlık politikası’ ile ödüllendirildiğine vurgu yaptı. Akşahin, şiddete karşı duran, tacizleri ifşa eden ve başkaldıran kadınların da yine iktidarın zor aygıtlarıyla susturulmaya çalışıldığını kaydetti. Kimsenin kadınların yaşamlarına müdahale edemeyeceğinin altını çizen Akşahin, kadın özgürlükçü bir sistemin kuruluncaya kadar mücadele edeceklerini ifade etti.

MERSİN

Mersin Kadın Platformu bileşenleri de Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelerek erkek şiddetine, kadın cinayetlerine ve cezasızlığa karşı tepkilerini dile getirdiler. Platform adına konuşan Ayşegül Göçmen, her güne yeni bir kadın cinayeti haberi ile uyanıldığını söyledi. Sadece bir günde dört kadının katledildiğini belirten Göçmen, “Maltepe’de Kemal Delbe adlı erkek tarafından kendi evinde yakılarak katledilen Aylin Sözer, Malatya’da evli olduğu erkek Mehmet Taş tarafından vurularak katledilen Selda Taş, Antep’te oğlu tarafından vurularak öldürülen Vesile Dönmez, İzmir’de oğlu tarafından öldürülen Betül Tuğluk. Katiller bazen baba bazen oğul bazen eski sevgili sıfatını taşırken esas katillerin kadını koruyamayan devletin ve yargının olduğunu çok iyi biliyoruz” dedi.

İZMİR

 İzmir Karşıyaka’da bir araya gelen kadınlar  şiddetin sona ermesi ve öldürülen kadınlar için basın açıklaması düzenledi. Dün vahşice öldürülen Aylin Sözer, Selda Taş, Vesile Dönmez ve Betül Tuğluk'un faillerin isimlerinin ve yakınlık derecelerinin değiştiğini, Cezasızlık politikalarının, İstanbul Sözleşmesinin uygulanmamasının bedelini kadınların yaşamlarıyla ödediklerini belirtti.

DAHA FAZLA