Çin ve Hindistan askerleri arasında çatışma: 20 Hint askeri yaşamını yitirdi

Çin ve Hindistan askerleri arasında çatışma: 20 Hint askeri yaşamını yitirdi

Hint askerlerinin Çin sınırını aştığını iddia eden Çin birlikleri ile Hint arkerleri arasında çıkan çatışmada 20 asker hayatını kaybetti.

İhtilaflı Keşmir bölgesinde Çin ile Hindistan birlikleri arasında yaşanan çatışmada 3 Hindistan askeri yaşamını yitirdi. Akşam saatlerinde öğrenilen bilgiye göre 17 yaralı Hint askerinin de hayatını kaybettiği, ölü sayısının 20'ye yükseldiği açıklandı.

Hindistan ordusu, iki taraftan üst düzeydeki askeri yetkililerin "gerginliği yatıştırmak" için görüşmeler yaptığını, çıkan çatışmada iki taraftan da ölü ve yaralıların olduğunu bildirdi.

Hindistan ordusu, gerginlik esnasında ateş açılmadığını ifade etti.

Yerel medya Hindistan askerlerinin "dövülerek öldürüldüğünü" ileri sürdü.

Reuters ajansının haberine göre Çin Hükümeti de Hindistan'dan "tek taraflı adımlar atıp gerginliği tırmandırmamasını" istedi.

'HİNT BİRLİKLERİ SINIRI GEÇİP ASKERLERİMİZE SALDIRDI'

AFP ajansının haberine göre, Çin, Hint birliklerinin sınırı geçip Çin askerlerine saldırdığını iddia etti..

İki ülke arasında Ladakh'da bulunan Galwan Vadisi'nde bir süredir gerginlik devam ediyor.

Hindistan, Çin'in bölgeye son haftalarda binlerce asker gönderdiğini belirtti.

İki ülke arasında yaşanan sınır çatışmalarında onlarca yıl sonra ilk kez askerlerin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

İki ülke arasında 1962'de savaş yaşanmış, savaşta Hindistan ağır bir yenilgi almıştı. Çin'in Hindistan'ın kuzeydoğusuna girmesi nedeniyle başlayan savaşta iki taraftan toplam 2.000'i aşkın sayıda asker hayatını kaybetmişti.

4250 rakımı bulunan dağlık bir coğrafyada yaklaşık bir ay süren savaştan sonra ateşkes anlaşması imzalanmış ve iki ülke, savaş öncesi mevcut sınırlarına dönmüştü.

Hindistan, Çin'in bölgede 38 bin kilometrekare toprağını işgal ettiğini söylüyor.

Son 30 yılda sınır ihtilaflarını çözüme kavuşturmak için yapılan görüşmelerde bir sonuç elde edilemedi.

Mayıs ayında da Çin ve Hindistan birlikleri arasında kuzeydoğuda bulunan Sikkim eyaleti sınırındaki bölgede çatışma ve arbede yaşanmıştı.

2017'de iki ülke Çin'in tartışmaya sebep olan bir bölgede yol genişletme çalışması yapmasından dolayı çatışmaya girmişti.

Dünyanın en büyük orduları arasında bulunan Çin ve Hindistan ordusu, nehir, göl ve dağların oluşturduğu doğal sınırın birçok noktasında karşılıklı nöbet tutuyor.