Çin meclisi, Uygur Türklerini ilgilendiren Ankara-Pekin anlaşmasını onayladı

Çin meclisi, Uygur Türklerini ilgilendiren Ankara-Pekin anlaşmasını onayladı

Çin yönetiminden kaçan Uygur Türklerini ilgilendiren anlaşmanın Çin Parlamentosu tarafından onaylandığı duyuruldu. Anlaşmanın geçerli olması için TBMM tarafından da onaylanması gerekiyor.

Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi, AKP'li ve küçük iktidar ortağı MHP'lilerin “Çin’in Doğu Türkistan Türklerine baskı uyguladığı" iddiasıyla sokaklarda 'Çinli avladığı' Türkiye ile Çin arasında 2017'de imzalanan fakat TBMM'nin henüz onaylamadığı "Suçluların İadesi Anlaşması"nı oylayarak kabul ettiğini duyurdu.

Çin Parlamentosu'nun internet sitesinden yapılan açıklamada Pekin yönetiminin bu anlaşma çerçevesinde özellikle Türkiye'ye sığınmış ve "terör suçu" işlediği iddia edilen Müslüman Uygurların sınır dışı edilmesi sürecini hızlandırmayı planladığı belirtildi.

Öte yandan Fransız basınının önde gelen gazetelerinde Dünya Uygur Kongresi Sözcüsü Dilşat Raşit'in, sınır dışı etme anlaşmasının Çin'den kaçtığı ileri sürülen ve henüz Türk vatandaşlığı almamış Uygurlar arasında "büyük bir panik" yarattığı kaydedildi. 

Pekin yönetiminin Ankara üzerinde anlaşmanın kabul edilmesi için ekonomik bir baskı oluşturduğunu ileri süren Raşit, "Türk hükümetine bu anlaşmanın bir zulüm aracı olarak kullanılmasını önleme çağrısında bulunuyoruz" dedi.