Çin-Hindistan sınırında gerilim: Hindistan sınıra füze yerleştirdi, Çin dövüş sanatları eğitimcilerini gönderiyor

Çin-Hindistan sınırında gerilim: Hindistan sınıra füze yerleştirdi, Çin dövüş sanatları eğitimcilerini gönderiyor

Pekin ile Yeni Delhi yönetimleri arasında yaşanan ölümcül sınır çatışmasının ardından Hindistan Himalaya Dağları’ndaki Ladakh’a karadan havaya füze savunma sistemi yerleştirirken, Çin’in bölgede dövüş sporları eğitimi başlattığı bildirildi. 

Çin ile Hindistan arasında yaklaşık 3 bin 500 kilometrelik sınır hattının büyük bölümü üzerindeki egemenlik tartışması geçen hafta çatışmaya neden olmuştu. Çin yönetimi, “Güney Tibet” olarak adlandırdığı Hindistan’ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ediyor. Hindistan ise Aksai Chin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor. Ladakh bölgesinde 15 Haziran’da yaşanan sınır çatışmalarında 20 Hint askerinin öldüğü bildirilmişti. Hindistan ise 76 Çin askerinin yaralandığını iddia etmişti. 
Hindistan basını, Çin savaş uçağı ve helikopterlerinin yol açacağı sorunları gidermek için savunma sistemlerinin yerleştirildiğini duyurdu. BBC’deki habere göre ise Enbo Dövüş Kulübü’nden 20 dövüş sanatı eğitimcisinin Tibet’in başkenti Lhasa’ya yerleştirilebileceği belirtildi. 
1996 yılında iki ülke arasında imzalanan bir anlaşma, sınır bölgesinin silahsızlandırılmasını öngörüyor.