Çin aşısında aracı firma kullanıldı iddiası

Çin aşısında aracı firma kullanıldı iddiası

Çin’de TRT muhabirinin Türkiye’ye gelecek aşıların önünde çekildiği fotoğrafta, ilaçların üzerinde Keyman İlaç yazdığı görüldü, aşının alımında aracı firma kullanıldığı ortaya çıkmış oldu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir'in, 20 gün önce Çin aşısının alımında aracı firma kullanıldığı ve aşıyı Keymen İlaç firmasının getirdiği iddiası, TRT muhabirinin Çin'den paylaştığı fotoğrafla doğrulandı. Muhabirin paylaştığı fotoğraf karesinde ilaçların üzerinde Keyman İlaç yazdığı görülüyor.

Emir, "Çin aşısı 10 gündür Türkiye’de. Aşıyı getiren firma da her zamanki gibi yine Keymen İlaç oldu. Aşı 10 gündür el altından AKP’li siyasilere, aile dostlarına, nüfuzlu kişilere ve tanıdıklara yapılmaya başlanmış bile" ifadelerini kullanmıştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, bir köşe yazarına verdiği demeçte, "Bu kesinlikle doğru değil. Biz anlaşmamızı doğrudan Sinovac’ın kendisiyle yaptık. DMO yani Devlet Malzeme Ofisi ve Sinovac arasında herhangi bir aracı filan yok" demişti. Koca ayrıca, pazar gecesi Türkiye’ye geleceğini duyurduğu aşının Pekin gümrüğünde ortaya çıkan koronavirüs vakası nedeniyle 1-2 gün ertelendiğini belirtmişti.

“BİR KERE DE ŞEFFAF SÜREÇ YÜRÜTÜN”

Koca’nın bir kez daha halka yalan söylediğini ve yalanın kısa zamanda ortaya çıktığını belirten Emir, "Başından beri soruyoruz. Aracı firma olacak mı dedik. En son da Keymen getirecek dediğimizde Bakan, 'aracı filan yok' diyerek, Devlet Malzeme Ofisinin direkt kendisinin alım yapacağını belirtmişti. Oysa Keymen İlaç firmasının, son aylarda Sinovac’tan yüklü miktarda ithalat yaptığını biliyoruz. Bakan bir kez daha U dönüşü yapıyor. Böylesine bir stratejik ürün söz konusuyken, neden aracı firma kullanılıyor? Madem aracı firma kullanıyorsunuz, neden bunu saklıyorsunuz? Bunun eninde sonunda ortaya çıkacağını öngöremiyor musunuz? Bir kere de açık, şeffaf bir süreç yürütün. Bir kere de söylediğiniz bir şey doğru çıksın” dedi.

AŞIYA BİLEYOLSUZLIK BULAŞTIRMAKTAN UTANMIYOR MUSUNUZ?

Sosyal medya hesabından duruma tepki gösteren HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, "Sağlık Bakanının “aracı yok” demesine rağmen, Çin aşısının alımında yandaş aracı firma Keymen İlaç firmasının kullanıldığı ortaya çıktı. Doğrudan alacağın aşıyı, neden yandaş aracı firma üzerinden alırsın? Aşıya bile yolsuzluk bulaştırmaktan utanmıyor musunuz?" ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA