'Çin, ABD Hedeflerini Vurmaya Yönelik Tatbikatlar Yapıyor'

'Çin, ABD Hedeflerini Vurmaya Yönelik Tatbikatlar Yapıyor'

Pentagon'un hazırladığı bilgilendirme raporunda Çin hakkında dikkat çekici ifadeler yer alırken, Çin'den henüz bir karşı yanıt gelmedi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon); ABD Kongresi'ne sunduğu yıllık raporla Çin'in, Pasifik Okyanusu'nda muhtemelen ABD ve müttefiklerine ait hedefleri vurmaya yönelik tatbikatlar yaptığını bildirdi.

Pentagon'a göre, Çin’in bombardıman uçakları artık daha geniş alanlarda faaliyet gösterebiliyor. Yine Pentagon'a göre, Çin’in halen ABD’nin üçte biri büyüklüğündeki 190 milyar dolarlık savunma bütçesi de 10 yıl içinde 240 milyar dolara çıkabilir.

Çin’den rapora ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmedi.

'TECRÜBE KAZANDILAR'

Raporda, Çin’in muhtemel askeri ve ekonomik hedeflerine ilişkin kapsamlı bir değerlendirme de yer aldı. Değerlendirmede şu ifadeler ifadeler dikkat çekti:

"Son 3 yıl içinde Çin Halk Kurtuluş Ordusu kritik denizcilik bölgelerinde tecrübe kazandı. Çin aynı zamanda, kara kuvvetlerini de 'savaşıp kazanmaya' odaklı olarak yeniden yapılandırıyor.

Çin’in ordudaki refomlarının amacı; ortak harekatların çekirdeği olma yetisine sahip, bağımsız birimler halinde hareket edebilen, vurucu bir kara gücü yaratmak. Görünürde 'uzayın askerileşmesine' itiraz eden Çin, uzay programı da geliştiriyor."

ABD ve Çin son dönemde ayrıca, ürettikleri ürünlere karşılıklı gümrük vergileri getirmişlerdi.

NE OLMUŞTU?

ABD, Temmuz ayında 34 milyar dolarlık Çin ürünlerine yönelik vergileri yüzde 25'e çıkarmıştı.

Çin ise 23 Ağustos'tan itibaren ABD'den ithal edilen 16 milyar dolar değerindeki ürüne zamlı gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu. Yeni vergi oranı yüzde 25 olarak açıklandı.

Washington, ikinci hamlesi kapsamında 16 milyar tutarındaki Çin ürününe zamlı vergi uygulanacağını duyurdu. Kimyasal ürünler, demir ürünler, elektrik devreleri, motorlar ve tren yolu parçalarının da aralarında olduğu 200'den fazla ürünü kapsayan yeni vergi tarifesi, 23 Ağustos'ta devreye girecek.