Çimsataş işçileri MESS sözleşmesini kabul etmedi

Çimsataş işçileri MESS sözleşmesini kabul etmedi

Mersin'deki Çimsataş metal fabrikasında işçiler, MESS ile imzalanan sözleşmeyi kabul etmedi iş durdurdu.

Metal toplu iş sözleşmelerinde sendikalarla, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında imzalanan toplu iş sözleşmesini metal işçileri kabul etmiyor. Mersin'deki Çimsataş metal fabrikasında sözleşmenin imzalandığını duyan işçiler gece vardiyasında dövme bölümünde işi 2 saat durdurdu. Eylemler sabah vardiyası ve 16 vardiyasının da katılmasıyla birlikte iş bırakmaya dönüştü.

Çimsataş metal fabrikasında işçilerin iş durdurması üzerine fabrikaya gelen Birleşik Metal İş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgan, işçilerle görüştü. İşçiler imzalanan sözleşmeyi kabul etmediklerini ve talepleri kabul edilene kadar direneceklerini söylediler.

Şube Başkanının "İşçinin birlikte aldığı kararın arkasındayız" demesi üzerine "Ne zaman arkasında durdunuz? Madem öyleydi sözleşmeyi niye imzaladınız? İşçinin isteği bu muydu?" diye tepki gösterdiler. Sendikanın işçinin taleplerine kulak vermesini istediler.

3 vardiyada da yapılan toplantı sonucu sözleşmeye ek protokol yapılması talebinde ortaklaşıldı.

EK PROTOKOL TALEBİ

Evrensel’in haberine göre; Birleşik Metal İş Anadolu Şube Başkanı Çimsataş'ın 3 işyeri temsilcisi ve işçilerin arasından seçtiği 2 işçi temsilcisi ile birlikte işverenle işçilerin talepleri görüşüldü. İşçiler 7 talep üzerinden ek protokol yapılmasını istedi. Talepler şöyle:

-Sözleşmede birinci 6 ay için kabul edilen yüzde 27’ye artı olarak yüzde 35 daha zam verilmesi, ikinci altı ay için enflasyon oranında zam yapılması,

-Mesai ücretlerinin hafta içi yüzde 100, hafta sonu yüzde 300 olarak belirlenmesi,

-İşçinin kendisini kapsayan özel sağlık sigortasının aileyi de kapsaması,

-Sosyal haklara net olarak yüzde 100 zam yapılması,

-Kıdem farkı,

-Ara dinlenme ve çay molası verilmesi,

-Uzun süredir eksik yatırılan banka promosyonlarının tam olarak verilmesi

AĞIR ÇALIŞMA KOŞULLARINA TEPKİ

İşçiler sanayide çalışan işçinin bile kendilerinden daha fazla banka promosyonu aldıklarını, dolayısıyla hakları olan banka promosyonunun gerçek miktarını kendilerine verilmediğini de belirtiyorlar.

Bu koşullarda imzalan sözleşme ile alınan zammın yetersiz kaldığını söyleyen işçiler, "İçeride baskı altında çalışıyoruz, her şey yasak" diyerek uygulamalara tepki gösterdi. Cenazeleri olduğunda izin bile alamadıklarını, tuvalete gitme haklarının kısıtlandığını, çalıştıkları bölümlerde çatının aktığını, bu nedenle de insanca koşullarda çalışmak istediklerini dile getiriyorlar.

Sendika temsilciliğinden gelen mesajla tüm vardiyalar fabrikaya çağırılırken, mesajda "Arkadaşlar fabrika olarak haklarımızı almak için direnişe geçtik, gelmek isteyen arkadaşlar imalat bölümüne gelsin" mesajı çekildi.