CİMER’e bir yılda 6,1 milyon başvuru yapıldı

CİMER’e bir yılda 6,1 milyon başvuru yapıldı

Fuat Oktay, CİMER'e ilişkin verileri paylaştı.

CİMER'e ilişkin CHP'li Ömer Fethi Gürer tarafından verilen soru önergesine yanıt veren Fuat Oktay, geçen yıl 6,1 milyon başvuru yapıldığını açıkladı. Gürer, rakamları, "Kurumlardan sonuç almaktan umudu kesenlerin sayısını da önemli rakamlara erdiğini gösteriyor" sözleriyle değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) ilişkin verdiği soru önergesine yanıt verdi. Oktay, 2021 yılında CİMER'e 6 milyon 100 bin başvuru yapıldığını açıkladı. 

SORULAR

Gürer, CİMER’e yapılan başvurularla ilgili istatistiki verilerin açıklanmasını talep ettiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:

- Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne 2021 yılında kaç başvuru yapılmıştır?

- 2021 yılında yanıtlanan başvuru sayısı kaçtır?

- Haklı sebebe dayandığı için başvuran kişi lehine sonuçlanan başvurusayısı ne kadardır?

- Ortalama ÇİMER başvurular ne kadar sürede yanıtlanmaktadır?

- 2021 yılında yanıtlanmayan başvuru var mıdır?

- 2021 yılında ALO 150 hattı üzerinden yapılan başvuru sayısı ne kadardır?

- Sorunlarda içerik benzerliği bakımından şikayete konu durumlar hangibakanlıklarla ilgilidir?

- Önceliğe göre en çok başvuru alan ilk beş bakanlık hangileridir?

- Bilgi ve iletişim teknolojisine dayalı yeni iletişim kanallarına yönelikçalışmalar var mıdır?

- 2021 yılında ülkemiz hakkında yurt dışında olumlu ve olumsuz haber veprogram sayısı kaçtır. Olumsuz haberlere karşı girişimde bulunulmuş mudur?

YANITLAR

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Oktay, CİMER’e 2021 yılında yaklaşık 130 bini Alo 150 telefon hattından olmak üzere 6 milyon 100 bin adet başvuru yapıldığını bildirdi. Oktay, yapılan bu başvuruların yüzde 91’inin cevaplandırıldığını belirterek, bu süre zarfından kurumların ortalama işlem sürelerinin 15 gün olarak gerçekleştiğini belirtti.

Başvuru konusunun anlaşılamadığı durumlarda başvuruların işleme alınmadığını da ifade eden Oktay, “Vatandaşların bakanlıklara yapmış olduğu başvurular; bakanlıkların kuramsal yapılarının büyüklüğüne, sunmuş oldukları hizmetlere ve istihdam ettiği personel sayısına göre değişkenlik göstermektedir" ifadelerini kullandı.

'KURUMLARDAN SONUÇ ALMAKTAN UMUDU KESENLERİN SAYISINI GÖSTERİYOR'

Gürer, yılda 6 milyon 100 bin olan başvuru sayısının gün olarak hesaplandığında yaklaşık 17 bine yaklaştığına dikkat çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Her gün yaklaşık 17 bin başvurunun yapıldığı CİMER’de, bu başvuruların değerlendirilip ilgili kurumlara aktarılması ve başvurulardan sonuç alınması ciddi bir planlama gerekmiyor. Önemli sorunlu kesim var. Çözüm olarak CİMER görülmesi aynı zamanda kurum kuruluşlardan sonuç almaktan umudu kesenlerin sayısını da önemli rakamlara erdiğini gösteriyor."