‘Çiller: Yeni sistemden çok umutluyum, 1 ayda satılır'

‘Çiller: Yeni sistemden çok umutluyum, 1 ayda satılır'

Yandaş Selvi, Erdoğan’ı destekleyen Çiller’in kendi dönemlerindeki ekonomik ‘engellleri’ yaşamayacaklarından mutlu olduğunu söylediğini bir satış meselesi üzerinden örnekledi. Buna göre Çiller “PTT’nin T’sini satamadık, şu anki sistemde olsa 1 ayda çıkardı çünkü hızlı. Bu sistemden çok umutluyum” deyip Erdoğan’ın başkanlık sistemine neden icazet verdiğini anlattığını aktardı.

İleri Haber

Yandaş Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, faili meçhul cinayetler döneminin baş aktörlerinden ve eski başbakan Tansu Çiller’in kendisini arayarak Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne icazet verdiğini yazdı.

Çiller’in bir özel sektörde bir kriz gördüğünü bunu aşmanın yolunun da Erdoğan’ın başkanlık rejiminin sunduğu ‘fırsatlardan’ yararlanmak olduğunu söylediğini yazan Selvi, eski başbakanın kurumları peşkeş çekme konusunda koalisyon hükümetiyle yaşadıkları ‘zorlukları’ anlattığını aktardı.

Geçmişte özelleştirmeleri rahat rahat yapabilme konusunda yaşadıkları engellemeleri anlatarak, Erdoğan’ın bu konuda şanslı olduğunu, çünkü bir yeri satmak istediğinde bunun yalnızca 1 aylarını alacağını belirterek Çiller’in iç çektiğini kaydeden Selvi, Saray’a ekonomik ‘uyarı’ altında eski başbakanın telkinlerini iletti.

Çiller’in sık sık yapmak istediğikleri değişiklikleri ‘koalisyon hükümetlerinin engelleyiciliği’ üzerinden örnekleyerek, bir yandan da iktidar ortağı haline gelen MHP’nin müdahale etmesine izin verilmemesi mesajı mı vermeye çalıştığı akıllara gelirken, eski başbakanın Erdoğan’ın yeni sisteminin bir 'evrim' olduğunu ve “çok umutluyum” dediğini aktardı Selvi.

İşte Selvi’nin Erdoğan’a tavsiyelerde bulunan Çiller ile yaptığı görüşmeyi anlatan ‘Çiller’de ekonomiyle ilgili uyarılar’ başlıklı o yazısı:

“Eski başbakanlardan Tansu Çiller aradı.

“Özel kesimde çok ciddi bir kriz beklentisi görüyorum” diye söze başladı.

“Geçmişte cendereden geçmiş ve 5 Nisan’da ekonomik istikrar programı açıklamış bir eski başbakan olarak hem tecrübelerimi hem de bu krizi atlatmada Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin getirdiği fırsatlardan ve sunduğu imkânlardan söz etmek istiyorum” dedi.

“Krizi aşmada yeni hükümet sistemi çok büyük fırsat veriyor.

Daha hükümet yeni kurulmuşken ve henüz sistem oturmadan yapılan değerlendirmeleri ise haksızlık olarak görüyorum.

Bu sistemin oturmasına fırsat vermek lazım. Görülecek ki bu sistem hızla sorunların çözümüne imkân verecek. Sistem hızlı karar almayı gerekli kılıyor, ayrıca Sayın Erdoğan’la birlikte çok güçlü bir liderliğe sahip” diye konuştu.

Erdoğan’ın 40 yıllık arkadaşlarının bazıları karşısına çıkmak için ittifaklar ararken, Çiller, benim yerim Erdoğan’ın yanı demişti.”

SELVİ: ESKİ BAŞBAKANIN YAŞADIKLARI

Selvi, yazının devamında Çiller’in kamu kurumlarının peşkeş çekilmesi konusundaki sözlerini şöyle aktarıyor: 
“Biz 91’de geldiğimizde koalisyon hükümetiydik. Ben Demirel hükümetinin Hazine’den sorumlu bakanıydım. İşbaşına geldiğimizde Türkiye’nin çok büyük bir borcu vardı. Bunların çoğu da kamu borcuydu. Demirel’e, ‘PTT’nin T’sini satalım’ dedim. Demirel, ‘Nasıl yapacaksın’ dedi. 

Anlatmakta zorlandım. Koalisyon hükümetiydik. Erdal İnönü’ye gittim. Milli güvenlikle ilgili gerekçeler ileriye sürdü. Biz onu çıkaramadık.”
Çiller, başbakan olunca PTT’nin T’sinin satışını tekrar gündeme alıyor:

“Ben Başbakan olunca bunu gerçekleştirdim. Erdal İnönü’yü nasıl satacağımıza inandırdım. Meclis’ten zorluklarla geçirdik.”

Sonrasını biliyorsunuz. Dışişleri Bakanı Mümtaz Soysal ile SHP’den bir grup ve ANAP’ın müracaatıyla Anayasa Mahkemesi satışı iptal etti. Koalisyon hükümetinde işlerin nasıl yürüdüğünü görüyor musunuz?

Çiller, içini çektikten sonra, “Biz tekrar Meclis’ten geçirdik, Anayasa Mahkemesi tekrar iptal etti. Türkiye’nin dış borcu 20 milyar dolar, PTT’nin T’sinin satışı ise 40 milyar dolar ediyordu. Bunu yapsak Türkiye rahatlayacaktı. Bu benim hayal projemdi ama yapamadık. Daha sonra PTT’nin T’si satıldı ama Türkiye’nin dişinin kovuğuna yetmedi” diye ekledi. 

‘BU SİSTEMDE OLSA 1 AYDA ÇIKARDI ÇÜNKÜ HIZLI’

Çiller, o zaman yaşadıklarını paylaştıktan sonra bugüne döndü:

“Bu sistemde olsa 1 ayda çıkardı. Çünkü sistem hızlı karar almayı gerektiriyor. Zaten Erdoğan’ın şahsında güçlü bir liderlik var. Şimdiki ekonomik sorunlar aşılır” dedi.

‘SİSTEMDEN UMUTLUYUM’

Çiller’in eski dönemi kötüleyip yeni sistemi yüceltme peşinde olduğu kanaatinde değilim. Tam aksine ekonomik sorunların aşılmasında yeni sistemin sağladığı fırsatları anlatmaya çalışıyor.

“Ben koalisyonları yaşadım. Koalisyonları yaşamış bir eski başbakan olarak yeni sistemin sunduğu fırsatların ne denli önemli olduğunu görüyorum. O nedenle bu sisteme inanıyorum. Bu hükümetin bu sistemle bu badireyi aşacağına inanıyorum. Bundan çok umutluyum. Çünkü ben bu hükümet sisteminin bütün bu zorlukları aşmada büyük kolaylık getirdiğine inanıyorum. Bu sistem ekonomide, dış politikada, ülke yönetiminde bir evrim niteliğindedir. Bir umutsuzluğa düşmeyelim. Umutsuzluğa gerek yok. Ekonominin düzelmesi biraz zaman alacak ama hiçbir zaman bizim koalisyon hükümetlerinde yaşadığımız engellerle karşılaşmadan bu zorluklar aşılacaktır.”

Yukarıda Çiller’in tecrübeleri, son satırlarda ise çağrısı yatıyor.”