Cihatçıların umudu AKP hükümeti

Cihatçıların umudu AKP hükümeti

İdlib'e yapılması beklenen operasyonlarda cihatçılar, umutlarını AKP hükümetine bağladı.

Suriye’de cihatçıların denetiminde bulunan son bölge İdlib’e yapılması beklenen operasyon konusunda diplomatik temaslar sürerken, cihatçı gruplar umutlarını AKP hükümetinin olası operasyonu önleme girişimine bağlamış durumda.

İdlib’deki cihatçı grup olan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanlarından Mustafa Secari Reuters haber ajansına beklenen operasyonla ilgili konuştu. “Bizi yakalarlarsa bizi bekleyen intikam ve katliamın boyutunun farkındayız. Bizi öldürecekler. İdlib savaşı bizim için ölüm kalım savaşı” diye konuştu.

Bu cihatçılar sonuna kadar savaşmaktan başka seçenekleri olmadığını söylüyor. Muhammed Raşid, “Gidebileceğimiz başka bir İdlib yok. Ya burada öleceğiz ya da kalıp kazanana kadar direneceğiz” dedi.

CİHATÇILAR UMUTLARINI ERDOĞAN'A BAĞLADI

Cihatçıların son sığınağı olan İdlib’e yapılması beklenen operasyon yaklaşırken cihatçı gruplar umutlarını Erdoğan'ın operasyonu önleme girişimine bağlamış durumda.

İdlib’de çatışma gücü en yüksek grup El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi’nin içinde bulunduğu cihatçı Tahrir El Şam örgütü. Hem Tahrir El Şam hem de ÖSO Esad yönetimini ortak düşman olarak niteledi ve görüş ayrılıklarını bir kenara koyduklarını söyledi. Muhammed Raşid cepheye göndermek üzere yeni 'savaşçı' eğitimini de hızlandırdıklarını belirtti.

'ERDOĞAN GÜVENCE VERDİ'

Reuters’a göre AKP hükümeti 'muhalifleri' Rusya’yla İdlib konusunda yapılan görüşmeler konusunda bilgilendirdi. 'Muhaliflere' göre Erdoğan, günlük yaşamı felce uğratan yoğun hava saldırılarıyla bir operasyon düzenlenmemesi için bir uzlaşı planı üzerinde çalıştığı konusunda güvence verdi.

Cihatçı grupların bir diğer beklentisi de AKP'nin Afrin ve Cerablus’taki işgalini bundan sonra da muhafaza edebilmesi.

İDLİB'İN GUTA GİBİ OLMASINDAN KORKUYORLAR

Cihatçılar, AKP hükümetinin 'diplomatik becerisinin' ve sahadaki varlığının İdlib’in Halep, Deraa ve Doğu Guta’nın kaderini yaşamamasını sağlamasını umuyor. Cihatçıların komutanlarından Abdül Hekim El Rahmun, “Türkiye’nin varlığı sayesinde inşallah Guta senaryosu tekrarlanmayacak” diyor.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre bazı gruplarsa büyük beklenti içinde değil. Onlara göre Rusya, Esad rejimine karşı tüm 'muhalif' grupları yok etmeye niyetli. Onlara göre Rusya, Tahrir El Şam’ın bölgedeki varlığını AKP hükümetine İdlib’e askeri bir operasyon yapılmasını kabul ettirmek için bir bahane olarak kullanıyor. Cihatçılar, köprüleri havaya uçurup, hendekler kazarak beklenen İdlib operasyonuna hazırlık yapıyor. (Amerika'nın Sesi)