Cihatçılar arasında ‘ceset çalma’ kavgası

Cihatçılar arasında ‘ceset çalma’ kavgası

El Kaide ile ilişkili cihatçı örgüt Heyet Tahrir Şam (HTŞ); ismini vermediği Suriye'deki başka bir cihatçı grubun Cumartesi günü İdlib’de uçağı düşürülen Rus pilotun cesedini 'çaldığını' iddia etti.

BBC İzleme Servisi'nin (BBC Monitoring) aktardığına göre Heyet Tahrir Şam

ile bağlantılı Iba Haber Ajansı Salı günü, Heyet Tahrir Şam’ın başka bir cihatçı gruptan defalarca cesedi iade etmesini talep ettiklerini ve "cesedin işgalci Ruslara verilmesinin HTŞ'yi şoke ettiğini" duyurdu.

Ajansın haberinde güvenlik yetkilisinin "Bu grubun çirkin saldırısında yer alanların peşini bırakmayacağız ve onları İslami mahkemeye çıkaracağız" ifadeleri yer aldı.

HTŞ'nin açıklaması, Rusya'nın naaşı teslim aldıklarını duyurmasının ardından geldi.

Heyet Tahrir Şam söz konusu saldırıyı üstlenmiş ve uçağın karadan havaya füze kullanılarak düşürüldüğünü söylemişti.

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri  pilotun paraşütle atlayıp yere indikten sonra militanların çevresini sarması nedeniyle kendisini el bombasıyla havaya uçurduğunu açıklamıştı.

CİHATÇILAR BİRBİRİNİ SUÇLADI

Moskova'nın Rus pilotun naaşını aldıklarını açıklaması, cihatçılar arasında öfkeye yol açtı. Özellikle El Kaide destekçileri internet üzerinden yaptıkları açıklamalarda, bundan sorumlu olanları "hain" ilan etti.

Ne Moskova ne de Heyet Tahrir Şam pilotun naaşını Türkiye'ye teslim eden örgütün adını açıklamadı, ancak Ahrar el Şam, Faylak el Şam'ı Nur el-Din el Zinki Tugayı ile işbirliği içinde "hiçbir kazanım elde etmeden" cesedi Türkiye'ye vermekle suçladı.

Ahrar el Şam, Telegram'daki bir paylaşımında "Bunu engellemek için çok uğraştık" dedi.

[ih2]