Cihangir'deki ruhsatsız inşaata mahalleli isyan etti: 'Adli tatilden faydalanıp 4 kat yükselttiler'

Cihangir'deki ruhsatsız inşaata mahalleli isyan etti: 'Adli tatilden faydalanıp 4 kat yükselttiler'

Cihangir'de imar ruhsatı iptal edilerek yerine restorasyon ruhsatı verilen ve silüeti bozan binada inşaat kaçak şekilde devam edince mahalleli isyan etti.

İzel Sezer - @izelsezer

İstanbul'un Cihangir semtindeki Pürtelaş Hasan Efendi Mahallesi'nde imar ruhsatı iptal edilerek yerine restorasyon ruhsatı verilen binada kaçak şekilde devam eden inşaata karşı mahalleli ayağa kalktı.

Günlerdir sokakta süren protestoların ardından, bugün beton mikserinin tekrar geleceğini öğrenen mahalleli, sabah saatlerinde sokağı kapattı ve çevreye de pankartlar astı. 

'ADLİ TATİLDEN FAYDALANIP 4 KAT YÜKSELTTİLER'

İleri'ye konuşan mahallelilerden Ersin Eker ise, kamyonların hala mahalleye gelmemesini "İnşaat şirketi muhtemelen mahalledeki gelişmelerden haberdar oldu ki kamyonlar gelmedi" şeklinde değerlendirdi. Bu zamana kadar davanın devam ettiğini ve ara bir karar çıkmadığı için inşaat sahiplerinin boşluktan faydalandığını söyleyen Eker, şirketin adli tatili fırsat bilerek çok kısa sürede inşaatı 4 kat yükselttiğini aktardı.

TEDBİR KARARI ÇIKARTILDI

Mahkeme, avukatların kararlı tutumunun ardından dava sonuçlanana kadar inşaatın durdurulmasına dair bir ara karar çıkarttı.

Kararın ardından bir basın metni yayınlayan mahalleli, "Nişantaşı'nı bitirip şimdi Cihangir'e gözünü diken ve İstanbul'un tüm tarihi semtlerinin dokusunu tek tip yapılaşmayla katleden; mahallemizin huzurunu, sokağımızın düzenini bozan, işçi sağlığını ve güvenliğini hiçe sayan, etrafındaki evlerin değerini geri dönülemez biçimde düşüren Keten İnşaat'ı semtimizde, mahallemizde istemiyoruz" dedi.

DEPREM VE TOPRAK KAYMASI RİSKİ VAR

Kentsel sit alanı olan bölgede Keten İnşaat tarafından kaçak şekilde yapılan bina, Cihangir Cami'nin denizden görüşünü kapatarak silüeti bozduğu ve ruhsatsız yapıldığı gerekçesiyle çevre sakinleri tarafından tepki çekiyor.

İnşaata ilişkin verilen yürütmeyi durdurma kararının bilirkişi raporunda toprak kayması ve deprem riskinden de bahsedilirken, Cihangir Cami'nin önüne yapılan cam giydirme binaya yürütmeyi durdurma kararı gelmiş ve ardından yalnızca restorasyon ruhsatı verilmişti.


 

DAHA FAZLA