Çiğli Belediyesi 13 işçiyi işten çıkardı

Çiğli Belediyesi, yeni şantiye tesisi inşaatında çalışan sendikalı 13 işçi Toplu İş Sözleşmesi hükümlerinin uygulanması için bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Belediye, işçileri gerekçe göstermeden işten çıkardı.

(İleri – İzmir) Çiğli İstasyonaltı Mahallesi’nde hizmet veren mevcut belediye şantiye binasının yetersiz kalması nedeniyle, Uğur Mumcu Mahallesi’nde başlayan yeni şantiye tesisi inşaatında çalışan 13 işçi hiçbir gerekçe gösterilmeden işten atıldı. İşten çıkarılan işçiler, DİSK Genel İş Sendikası İzmir 5 Nolu şube üyesiydi. 

Kendisi de işten atılan işyeri temsilcisi Müslüm Taş, İleri Haber’e verdiği bilgide “Çiğli Belediyesi'nin Uğur Mumcu mahallesinde devam eden ek hizmet binasının inşaatında çalışan sendika üyesi işçiler olarak yaklaşık yedi ay önce Kafesan adlı taşeron firmadan Çibel adlı başka bir taşerona devredilmiştik. Temizlik işleri dahil belediyenin tüm taşeron işleri Çiğli’nin CHP’li Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın kontrolündeki Çibel adlı taşeron firmanın tekeline girdi. Çibel’e geçişin sonrasında bizlerle görüşen Belediye Başkanı Hasan Arslan Kafesan ile sene başında yapılan Toplu İş Sözleşmesinde yer alan hükümlerin geçerli olacağını sadece maaşlarımızda 100-150 TL’lik bir düşüşün yaşanacağını bunun da ek ödemelerle giderileceğini belirmişti” diye konuştu. 

BİR GÜNLÜK İŞ BIRAKMA EYLEMİ
Verilen sözlere karşın maaşlarında her işçiden ortalama 600-650 TL'lik kesinti yapıldığını söyleyen Taş, bunun üzerine bir günlük iş bırakma eylemi yaptıklarını aktardı. Taş sözlerini şöyle sürdürdü, “
Pazartesi günü kazanılmış ve bir sözleşme ile garanti altına alınmış olan haklarımızı talep etmek için bir günlük iş bırakma eylemi yaptık. Belediye Başkanı'nın buna cevabı sendika üyesi ve işyeri temsilcisi pozisyonunda olan yedi kişi ile toplam 13 arkadaşımızı işten atmak oldu.” 

ÇEVİK POLİS VE TOMA YIĞINAĞI
Taş, işten atılanlar geri alınana kadar süresiz iş bırakma eylemi yapacaklarını belirterek şunları söyledi: “Bunun üzerine bugün sabah saatlerinden itibaren şantiyede buluşarak eylemimizi süresiz iş bırakma eylemine dönüştürme kararı aldık. İşten atılan arkadaşlarımızın işe geri alınması ve sene başında yapılan TİS hükümlerine uygun maaş ve sosyal hakların iade edilmesi taleplerimiz yerine getirilene kadar işbaşı yapmayacağız. Bizlerin bu kararlılığı karşısında CHP’li Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın talebiyle şantiye alanına çok sayıda çevik kuvvet, TOMA ve Akrep adı verilen zırhlı araçlar getirildi. Ayrıca Çiğli Belediyesinin çevresinde de Çevik Kuvvet ile alınan koruma tedbirleri var. Belediye Başkanı Hasan Arslan işyerimizi bize karşı polislerle korumaya kalkıştı.” 

CHP'DEN İSTİFA EDECEĞİZ
Yaşanan gelişmelerin ardından CHP üyesi olan işçiler partilerinden istifa edeceklerini belirttiler. Ayrıca Çiğli’de müteahhitlik ve inşaat malzemeleri ticareti ile uğraşan Hasan Arslan’ın işyerinin önünde de Çevik Kuvvet ile bir TOMA ve bir Akrep aracının bekletiliyor olması dikkatlerden kaçmadı.