Çiğdem Toker: 'Meslek hastalığı yalan ihale gerçek'

Çiğdem Toker: 'Meslek hastalığı yalan ihale gerçek'

Çiğdem Toker, koronavirüsün meslek hastalığı olarak kabul edilmesi teklifinin AKP ve MHP oylarıyla reddedildiğini hatırlatırken, "İktidar için kendisinin planlamadığı bir kaynak çıkışı anlamlı değil. Tam da bu nedenledir ki, Covid-19'un meslek hastalığı olmasının reddinden birkaç gün sonra 1,4 milyar TL'lik ihale yaptılar" ifadelerini kullandı.

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, "Meslek hastalığı yalan ihale gerçek" başlıklı bugünkü yazısında Türkiye'yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının meslek hastalığı olarak kabul edilmesi teklifinin AKP ve MHP oylarıyla reddedildiğini hatırlattı.

Toker, tekliften birkaç gün sonra 1,4 milyar TL'lik ihale yapıldığının altını çizerken, "İktidar için kendisinin planlamadığı bir kaynak çıkışı anlamlı değil. Tam da bu nedenledir ki, Covid-19'un meslek hastalığı olmasının reddinden birkaç gün sonra 1,4 milyar TL'lik ihale yaptılar" dedi.

'BİR TEKLİF ANCAK İKTİDAR VE ORTAĞI GETİRİRSE KABULE LAYIK GÖRÜLÜYOR'

Toker, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın bütçe görüşmelerinde TBMM tutanağa geçen, “Meslektaşlarımın görevi başında Covid-19'a yakalanmasının meslek hastalığı olarak kabul edilmesinden ve kaybettiklerimizin şehit statüsünde sayılmasından bakan olarak memnuniyet duyarım. Yüce Meclisimizin bu yolda atacağı adımı saygıyla karşılarım. Katkılarınız için teşekkür ediyorum.” sözlerine de yazısında yer verdi.

Toker, "Peki sonra ne oldu biliyor musunuz? O 'yüce Meclis'bu kanun teklifini getirdi ama teklif AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Yani Sağlık Bakanı Koca'nın mensup olduğu parti ve iktidar, Covid-19'un meslek hastalığı olarak kabul edilmesini istemedi. Neden? Birkaç cevabı var. Bir kere, bir kanun teklifinin TBMM çatısı altında kabul edilebilmesi için onun AKP teklifi olması şart! Tabii bunun bir yazılı kuralı yok ama böyle! Bir kanun teklifi, onu ancak iktidar ve ortağı getirirse kabule layık görülüyor. Çünkü evet diyecekler de iktidar ve ortağı." düşüncesini dile getirdi.

Toker, "İkincisi, Covid-19'un meslek hastalığının kabul edilmesi, iktidara 'sosyal devlet'in gerektirdiği bir takım ödevler yükleyecek. O ödevler de bütçeden kaynak çıkması anlamına geliyor." ifadesini kullandı.