Çığ felaketi 'geliyorum' demiş: 'Herkes kafasına göre çalıştı, önlem alınmadı'

Çığ felaketi 'geliyorum' demiş: 'Herkes kafasına göre çalıştı, önlem alınmadı'

Van'da en az 41 kişinin hayatını kaybettiği iki çığ felaketine ilişkin İleri Haber'e konuşan gönüllülerden Mehmet Çağırcı, ilk çığ felaketinin ardından hiçbir önlem alınmadığını ve arama-kurtarma ekibinden çok sivillerin alanda bulunduğunu; bu sebeple kaybın çok büyük olduğunu ifade etti.

İzel Sezer - @izelsezer

Mail: [email protected]

Van'ın Bahçesaray ilçesinde üst üse gelen iki çığ felaketinde en az 39 kişi hayatını kaybederken, ilk günden itibaren arama-kurtarma ekiplerinde yer alan gönüllülerden Mehmet Çağırcı İleri'ye konuştu.

Şu anda çalışmaların devam ettiğini belirten Çağırcı, ilk iki gün bölgede arama ekiplerinden çok sivillerin olduğunu ve arama ekiplerinde olmayan sivillerin alana giriş-çıkışlarının bugün itibarıyla yasaklandığını aktardı.

'BU FELAKETLERDE İHMAL SÖZ KONUSU'

İlk çığın düşmesinin ardından herhangi bir önlem alınmadığını ve can kaybının bu sebeple bu kadar yüksek olduğunu aktaran Çağırcı, "Bilirkişiler ikinci bir çığ felaketinin geleceğini tahmin etmedi. Bu felaketlerde ihmal söz konusu" dedi.

'ISINMAK İÇİN ATEŞ BAŞINA GİDEN 100'DEN FAZLA KİŞİ ÇIĞ ALTINDA KALDI'

Gönüllü Mehmet Çağırcı, ilk çığ felaketinin ardından yapılan arama-kurtarma çalışmalarını şu şekilde anlattı:

"Olayın ilk günü gece saatlerinde 3 ayrı noktada ateş yakmıştık çalışmadaki arkadaşların ısınması için. Gece çalışmalara ara verildi ve sabah devam edildiğinde aynı noktada ısınmaya devam ediyorlardı. İkinci çığ geldiğinde ısınma alanında 100'den fazla kişinin olduğu bilgisi mevcut. İkinci çığ felaketi geldiğinde ısınan kim varsa hepsi çığ altında kaldı."

'EN AZ 10-15 KİŞİNİN DAHA ÇIĞ ALTINDA KALDIĞINI TAHMİN EDİYORUZ'

Şu ana kadar 41 kişinin cansız bedeninin çığ altından çıkarıldığını aktaran Çağırcı, çığ altında 2-3 kişinin kaldığına ilişkin açıklamaların ise bir gerçekliği olmadığını söyledi. "Kendi imkanlarıyla çığın altından kurtulanlar da oldu" diyen Çağırcı, ölü sayısı 41'e vardıktan sonra da en az 10-15 kişinin çığ altında kaldığının ekiplerce tahmin edildiğini ifade etti.

'HERKES KAFASINA GÖRE ÇALIŞTI, DÜZEN YOKTU'

Dünkü üst üste düşen çığların ardından yapılan çalışmalarda herhangi bir düzenin olmadığının altını çizen Mehmet Çağırcı, "AKOM, UMKE ve benim de dahil olduğum gönüllüler olarak çalışıyorduk fakat herkes kafasına göre ayrı bir noktada çalışıyordu, her yerden en az 2-3 ceset çıkarttık" dedi.

Bugün itibarıyla önlemlerin alındığını ve olay yerinin boşaltıldığını söyleyen Çağırcı, üçüncü çığ felaketini önleme amacıyla suni bir çığ yaratmak için kontrollü patlama yapılmasının da ihtimaller dahilinde olduğunu aktardı.

ÇIĞIN DÜŞMESİNİN SEBEBİ CUMHURBAŞKANI BAŞDANIŞMANI

Öte yandan, Van’ın Bahçesaray ilçesinde üst üste gelen iki çığ felaketinde ölü sayısı 41’e yükselirken HaberTürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir, çığ felaketinin Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve eski AKP milletvekili Gülşen Orhan yüzünden yaşandığını açıkladı.

İlk çığ felaketinin öncesinde Orhan’ın uyarıları dikkate almayarak iş makineleriyle güzergahındaki yolu açtırdığını söyleyen Aydemir, yüksek desibelin ve makinelerin çığa neden olduğunu bildirdi.