Çiftçiyi desteklemek için kuruldu, 4 adet lüks makam aracı kiraladı

Çiftçiyi desteklemek için kuruldu, 4 adet lüks makam aracı kiraladı

Çiftçiyi desteklemek için kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 4 adet makam aracı kiraladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı çiftçilerin 2018 yılı tarımsal desteklerini ödenek olmadığı gerekçesiyle ödeyemiyor ancak çiftçileri desteklemesi için kurduğu kurum lüks makam aracı kiraladı.

Tele1'de yer alan habere göre, 2019 yılı sonuna yaklaşılmasına rağmen bir önceki yılın desteklemelerini çiftçi alamazken Tarım Bakanlığı’nın çiftçileri desteklemesi için kurduğu kurum çiftçi için ayrılan bütçe ile makam aracı kiraladı. Sayıştay’ın Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun 2018 yılı inceleme raporunda kiralama ile ilgili şu cümleler yer alıyor: “Tarım ve Orman Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğünün araç ihtiyaçları Bakanlığın bütçesine konulacak ödenekler ile karşılanması gerektiği halde, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Bütçesinden karşılandığı, bu amaçla TKDK’nın yabancı menşeli fiilen arazi üzerinde çalışan dört adet binek arazi aracı kiralayarak Özel Kalem Müdürlüğünün kullanımına sunduğu görülmüştür.”

Kanun gereği bu tür bir alımı çiftçi için ayrılan bütçeden yapamayacak olan kurum ihale kanunu da çiğnedi. Taşıt alımı için ihale yapmadan beş ay için 188 bin 800 TL kira ödedi. Kiralamanın maliyetine ilişkin ise raporda şu tespitler yer aldı: “Kiralanan araçlar 2018 model Wolkswagen Passat marka, 240 hp 4 çeker, 1968 cc, otomotik vites arazi binek araçlardır. Araç kiralamaları parçalara bölünerek doğrudan temin yöntemiyle 18.4.2018 tarihinden 30.09.2018 tarihine kadar yapılmıştır. Şoförsüz ve yakıtsız araç başı aylık kira bedeli KDV hariç 8.000,00 TL olup (4 adet araç için 5 ay x 4 adet x 8000=160.000) 160.000 kira bedeli oluşmuş ve KDV ilave edilerek ödenmiştir.”

DAHA FAZLA