Çiftçinin bankalara olan borcu 363,4 milyar TL'ye ulaştı

Çiftçinin bankalara olan borcu 363,4 milyar TL'ye ulaştı

2023'ün ilk 2 ayında çiftçinin bankalara olan borcu 34,4 milyar TL'lik artışla 363 milyar TL'yi aştı.

Çiftçinin bankalara olan borcu 2023'ün ilk 2 ayında 34,4 milyar TL daha artarken, borç toplamı da 363,4 milyar TL'ye ulaştı. CHP'li Ömer Fethi Gürer de artan girdi maliyetlerine dikkat çekti ve bunun raftaki üründe de fiyat artışına neden olduğunu vurguladı.

Tarım sektörünün bankacılık sektörüne olan borçları şubat ayında bir önceki aya göre 12,1 milyar TL daha arttı. Yılın ilk 2 ayındaki artış 34,4 milyar TL'ye olurken, çiftçinin bankalara olan toplam borcu ise 363,4 milyar TL'ye çıktı. Söz konusu borçların 297 milyar TL'sini kamu bankalarına, 66,4 milyar TL'sini ise özel bankalara olan borçlar oluşturdu.

Özel bankaların çiftçiye borç vermeyi azalttığını belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Şubatta kamu bankalarına olan borçlar büyümesini sürdürürken, özel bankalar ise tarıma verdiği kredileri bir milyar liraya yakın daralttı" bilgisini paylaştı. 

GİRDİ FİYATLARINDA 2 KAT ARTIŞ

Çiftçi borçlarının artışında artan üretim maliyetleri etkili olurken, tarımsal girdiler bir yılda yaklaşık 2 katına çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre tarımsal girdi fiyatları son bir yılda yüzde 96 oranında artış kaydetti.

'RAFTAKİ ÜRÜNÜ DE ETKİLİYOR'

Evrensel'in aktardığına göre CHP'li Gürer, maliyetin açıklanan resmi rakamların üzerinde seyrettiğini belirterek, "TÜİK ortalama ile gidiyor. Oysa ihtiyaç olduğunda taban gübre fırlıyor. Diğer gübreler yerinde sayınca da rakam daha az artış ile duyuruluyor. İlaç, gübre ve tohum fiyatlarındaki artış ile yem fiyatlarındaki artışın çiftçiye olumsuz yansıması oransal olarak daha yüksek. Artan girdi fiyatı raftaki ürünü de etkiliyor" dedi.

'YETERLİLİK ORANLARI AZALDI'

Türkiye’nin hemen hemen tüm tarım ürünlerinde kendi kendine yeterlilik oranlarının azaldığına işaret eden Fethi Gürer, "2021-2022 piyasa yılında Türkiye’nin ürettiği hububat, ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayabildi. Bu oran buğdayda yüzde 87,3’e, arpada yüzde 66,8’e, mısırda yüzde 76,7’ye kadar indi. Karşılama oranı toplam hububatta bir önceki döneme göre 17,1 puan, buğdayda 15 puan, arpada 30,3 puan, mısırda 8,3 puan düştü" ifadelerini kullandı.

NEBATİ, BANKACILIK SEKTÖRÜNDEN MEMNUN

Çiftçinin bankalara olan borçlarında artış yaşanırken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de kârlarını katlayarak artıran bankaların durumundan duyduğu memnuniyeti sosyal medya hesabından dile getirmişti. Nebati, bankacılık sektöründe sağlıklı bir görüntü olduğunu söylemişti.

DAHA FAZLA