Çiftçilerin borcu 233 milyar TL'yi aştı

Çiftçilerin borcu 233 milyar TL'yi aştı

CHP'li Burhanettin Bulut, borçlara ilişkin verileri paylaştı.

KOBİ'lerin ve tarım sektörünün ekonomik durumuna ilişkin verileri paylaşan CHP Milletvekili Burhanettin Bulut; 350 bin KOBİ'nin icra takibinde olduğunu ve çiftçilerin borcunun 233 milyar TL'yi aştığını kaydetti.

AKP iktidarının ekonomi politikaları ile bankaların kârı katlanarak artarken, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) ile çiftçilerin borçları da katlanarak arttı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, iktidarın çizdiği "pembe tablonu"nun aksine rakamların, ekonomideki sorunları gösterdiğini belirtti. 

'KOBİ'LERİN BORCU 7 AYDA YÜZDE 43 ARTTI'

Evrensel'in aktardığına göre KOBİ'lerin bankacılık sektörüne olan borçlarının temmuzda önceki aya göre 42,3 milyar TL daha arttığını belirten Bulut, "KOBİ’lerin toplam borcu bir trilyon 615 milyar TL'ye yükseldi.  KOBİ’lerin borcu bu yılın ilk 7 aylık döneminde ise yüzde 43 oranında (484 milyar TL) artış kaydetti" dedi.

'350 BİN KOBİ İCRA TAKİBİNDE'

Bu borcun 61 milyar TL'lik kısmının, vadesinde ödenemesi nedeniyle takibe alınan borçlardan kaynaklığını vurgulayan Bulut, temmuz ayı itibarıyla 350 bin KOBİ’nin bankaların icra takibinde bulunduğunu bildirdi.

'TARIM SEKTÖRÜNÜN BORCU 233 MİLYAR TL'Yİ AŞTI

Girdi maliyetlerinde fahiş artışlar yaşanan tarım sektörüne ilişkin de bilgi veren CHP'li Bulut, sektörün borçlar nedeniyle alarm verdiğini belirtti. Bulut, tarım sektörünün temmuzda önceki aya göre 8,5 milyar TL daha bankalara borçlandığını ve kredi borcunun 233,3 milyar TL'ye yükseldiğini kaydetti ve sektörün bankalara borcunun geçen yılın sonuna göre 65,6 milyar TL (yüzde 39,1 oranında) artış kaydettiğini ifade etti.

Bulut, "Bu borcun 178,8 milyar TL'lik kısmı kamu bankalarına olan kredi borçlarından kaynaklanırken, özel bankalara olan borç ise 54,5 milyar TL oldu. Sektörün zamanında ödeyemediği için bankalar tarafından icra takibine alınan borçları ise 3,5 milyar TL civarında seyrediyor" ifadelerini kullandı.

'EKONOMİ YERLE BİR OLDU'

Toplumun her kesimimin borç içerisinde olduğunu vurgulayan Bulut, "Fahiş zamlar karşısında geliri giderine yetmeyen, kredi kartına ve tüketici kredilerine mahkûm edilen vatandaş borçlarını ödeyemiyor. Banka kredisi ile ayakta durmaya çalışan esnaf borçlarını ödeyemiyor. Gıda güvenliğinin teminatı çiftçilerimizin çoğu icra takibinde. Ekonomi yerle bir oldu, TL her gün değer kaybediyor, enflasyon rekorlar kırıyor, alım gücü her geçen gün eriyor ama iktidar üç maymunu oynuyor. İktidar, vatandaşı unuttu" diye konuştu.

DAHA FAZLA