Çiftçilerin bankalara borcu 123,5 milyar liraya yükseldi

Çiftçilerin bankalara borcu 123,5 milyar liraya yükseldi

Son BDDK verilerine göre çiftçiler üretim yapabilmek için bankalara 123.5 milyar liraya kadar borçlandı

Devletin yetersiz tarım desteği, gübre ve mazot zamları çiftçilerin belini büktü. İthalata bağlı olan tarım ilaçları, tohum gübresi ve mazot fiyatları döviz kuru artışından dolayı tavan yaparken çiftçiler bankalara borçlandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) verilerine göre çiftçilerin borcu 123.5 milyar lirayı buldu.

BDDK’nın son açıkladığı verilere göre, çiftçinin batık kredi miktarı 2019 Temmuz’dan 2020 Temmuz’a kadar yüzde 19.5 artarak 5.3 milyar liraya yükseldi. Aynı dönem aralığında üreticinin bankalardan aldığı kredi miktarı 108.6 milyar TL’den 123.5 milyar TL’ye ulaştı.

Çiftçinin üretim yapabilmek için borçlanmak zorunda kaldığını, hasat zamanı da bu borçları zar zor ödeyebildiğini söyleyen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “2016- 2020 aralığında ilaç yüzde 24, gübre yüzde 32.5, tohum yüzde 36, mazot yüzde 48, elektrik yüzde 56 arttı. Gübretaş dahil, gübre fiyatlarının dolara bağlı artışı nedeniyle DAP ve üre dahil satışlarını dondurduğu bir süreçte yaşıyoruz. Gübrede DAP özelinde son bir ayda artış yüzde 14 düzeyinde. Yüksek maliyetlere rağmen tarımsal destekler hem yetersiz hem de yıllardır geç açıklanıp, geç ödeniyor. Üretim maliyetlerinin düşürülmesi, çiftçinin daha fazla gelir elde etmesi sağlanmalı” dedi.

DAHA FAZLA