Çiftçi kan ağlıyor: Nohut Meksika’dan, mısır Macaristan’dan getiriliyor
Çiftçinin ürünü elinde kalırken nohudun Meksika’dan, kırmızı mercimek ve yeşil mercimeğin Kanada’dan, pirincin Vietnam’dan, mısır konservesinin Macaristan’dan ithal edildiği iddia edildi.
Yerli olan şirketlerin kazanç elde edebilmek için nohut, mercimeği hatta ıhlamuru bile ithal edip paketledikleri iddia edildi. Çiftçilerin ürünleri tarladan kalırken nohudun Meksika’dan, kırmızı mercimek ve yeşil mercimeğin Kanada’dan, pirincin Vietnam’dan, mısır konservesinin Macaristan’dan ithal edildiği ortaya çıktı.
KARIŞTIRIP SATIYORLAR
CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, pirinç ihtiyacının yüzde 60’ını karşılayan Edirne’nin yanlış tarım politikaları dolayısıyla zor durumda bırakıldığını söyledi. Gaytancıoğlu, son yıllarda pirinç paketlerinde menşei ülke olarak Bulgaristan, Yunanistan, Rusya gibi ülkelerin daha fazla ön plana çıktığına işaret etti.
Gazeteci Batuhan Serim’in haberine göre; dolgun taneli ve kaliteli yerli çeşitlerin, daha küçük taneli ve kalitesiz ithal çeşitlerle karıştırılıp paketlendiğini de anlatan Gaytancıoğlu, “Bunu yapan bir sektör var. Üretici ve tüketici bundan çok olumsuz yönde etkileniyor. Yerli ürünle ithal ürünü aynı pakette topluyorlar. Dolgun taneli yerli ürünün fiyatı 5.5 lira. Küçük taneli ithal edilen çeşitler 2.60 lira. 5 liralık yerli ürünün içerisine 2.60 liralık ithal üründen katıyorlar. Böylece fahiş kazançlar elde ediyorlar. Yani, en büyük sorunlardan biri tağşiş oldu” diye konuştu.
2020’nin Eylül ayından 2021’in Ocak ayına kadar 400 bin tona yakın pirinç ithalatıyla Cumhuriyet tarihinin en yüksek ithalatının yapıldığına dikkat çeken Gaytancıoğlu, “İthal ve kötü kalitede pirinç piyasaya girdi. İçerideki büyük taneli pirinç ile bunu karıştıranlar haksız kazanç elde ediyor” dedi.
HASAT ZAMANI GÜMRÜK VERGİLERİ SIFIRLANIYOR
CHP’li Okan Gaytancıoğlu, “Daha öncesinde Yunanistan’dan getirdikleri ürünleri yerli pirinç diye satmışlardı. Kesinlikle yerlilik ve millilikle alakası olmayan bir iktidar bizi yönetiyor. Çiftçiniz tarlada alın teri döküyor, gemiler yabancı pirinçlerle dolu. İthalatı sizin üreticiniz ürününü sattığında, tarladaki işlerini bitirdiğinde, borçlarını ödediğinde yapabilirsiniz. Yüzde 45 olan gümrük vergisini 0’a çekiyorsanız burada bir sorun var demektir” diye ifade etti.