Çiftçi haciz kıskacında

Çiftçi haciz kıskacında

Şartları ağır olan düzenlemede süre dün doldu.

İleri Haber

CHP’li Okan Gaytancıoğlu, Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçilere tanınan sürenin dün bittiğini hatırlatarak, yeni bir düzenleme yapılmaması halinde çiftçinin traktörünün, ineğinin, tarlasının haczedildiği görüntülerin yakında ortaya çıkacağını söyledi.

Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan tarımsal kredi alacakları için yapılandırmaya gidilmişti. Yapılandırma şartlarına göre 31 Temmuz 2021’e kadar yapılandırma başvurusunda bulunan icralık çiftçilerin, yapılandırma kapsamında borçlarının birinci taksidini (yüzde 30) 31 Ekim’e kadar ödemeleri gerekiyordu. Yasalaşan teklifte bu süre bir ay uzatıldı.

Ancak bu şartlarda bile ağır olan düzenlemede süre dün (30 Kasım) doldu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, dün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) konuya dair bir açıklama yaptı.

Açıklamasında, getirilen yapılandırmanın gerçeklikten uzak olduğunu ve çiftçilerin ödeme imkânı olmadığına dikkat çeken Gaytancıoğlu yakında yeni haciz görüntülerinin ortaya çıkacağını belirterek iktidarı uyardı.

‘ÇİFTÇİYE YİNE HACİZ Mİ GETİRECEKSİNİZ?’

Gaytancıoğlu, çiftçinin sorunlarının çözümü için faizlerin silinip anaparanın uzun vadeli olarak yapılanması gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

Geçtiğimiz yıl çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatiflerine borçları yüzünden haczedilen ve Yediemin Parkı’na çekilen traktörleri Türk halkı televizyonlardan izledi hatta bazı çiftçilerimizin inekleri haczedildi, tarlaları satışa çıkarıldı.

Sonrasında “Yanlış ve eksik yapıyorsunuz” dedik ama yüzde 30 peşinat ödeyerek 31 Ekim’e, sonra da bugüne yani 30 Kasım 2021'e kadar çiftçinin borçları ertelendi. Evet, bugün son gün. Kuraklık oldu, gübreye yüzde 400 zam geldi, mazota yüzde 50 zam geldi, on binlerce çiftçi peşinatı bulamadı. Çiftçi buğdayını 2 bin 200 liradan sattı, siz 4 bin liradan ithal ettiniz.

Bugün, büyüme rakamları açıklandı, üçüncü çeyrekte Türkiye tarımı yüzde 5,9 küçüldü. Ne yapacaksınız? Borcunu ödeyemeyen on binlerce çiftçinin yeniden traktörleri, inekleri haciz mi edilecek, tarlalar satışa mı çıkarılacak? Çiftçinin feryadını duyacak mısınız, yoksa her zaman yaptığınız gibi çözümü ithalatta mı arayacaksınız?

DAHA FAZLA