Çiftay maden işçileri direniş başlattı: 'İnsani çalışma koşulları istiyoruz'

Çiftay maden işçileri direniş başlattı: 'İnsani çalışma koşulları istiyoruz'

Erzincan İliç'te Anagold'a bağlı Çiftay Altın işçileri, hak gasplarına karşı direniş başlattı. İşçiler, Anagold bünyesinde çalışan işçilerle aynı sosyal hak ve çalışma koşulları talep ediyor.

Hüseyin Naval - @huseyinNaval

Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeni faaliyeti yürüten Kanada merkezli Anagold şirketine bağlı taşeron Çiftay Altın maden işçileri, patronlar tarafından gasp edilen haklarını alabilmek için direniş başlattı.

Üretimi durdurma kararı alan işçiler, yürüyüş düzenledi.

Çiftay Altın'da on yıllardır taşeron olarak çalışan işçiler, Anagold bünyesinde çalışan işçilerle aynı sosyal hak ve çalışma koşulları talep ederken, bu taleplerinin şirket yönetimi tarafından karşılanmadığını belirtti.

İşçilerin, sendikal faaliyet haklarının sağlanması, üçlü vardiya sistemine geçiş, mesai saatleri düzenlemesi, maaş düzenlemesi ve çevre il ve ilçelerden gelen işçiler için kalacak yer ayarlanması gibi talepleri bulunuyor.

İleri Haber'e açıklamalarda bulunan İliç Maden Çalışanları Derneği Başkanı Bedri Şuvak, işçilerin sosyal hakları sağlanana kadar eyleme başladıklarını belirtirken, "Biz yıllarca taleplerimizi ilettik. Şirket toplantı yapma kararı aldı ama toplantıya bizi çağırmadılar. Biz de eyleme başladık" dedi.

İşçilerin Çiftay Altın'a gönderdikleri dilekçede şu ifadelere yer veriliyor:

"İliç Maden Çalışanları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak kurulduğumuz günden bu güne kadar hem maden çalışanlarının hem de yerel halkın istek ve taleplerini gereken makamlara, kurum ve kuruluşlara ulaştırmayı hedefledik. Bu doğrultuda birçok yazışma ve toplantı gerçekleştirerek çözüm aşamasına gelmek için çalışıyoruz.  Anagold Madencilik ile yaptığımız ilk görüşmeden günümüze kadar istihdam, kırsal kalkınma ve eğitim konularında uzun bir yol kat edildiğini herkes tarafından görülmektedir. Yapılan bu güzel çalışmalardan dolayı halkımızın duyduğu memnuniyeti bir kez de bizler sizinle paylaşmak isteriz. Lakin taşeron sorunları konusunda herhangi bir iyileştirme ve makul bir adım atılmadığını, planlanan herhangi bir süreç var ise bunun bizimle bugüne kadar paylaşılmadığını üzülerek belirtiyoruz.

Taşeron hakları ülkemizin birçok yerinde özel sektörde ve devlet kurumlarında birer problem olarak sürekli karşımıza çıkmakta ve çoğu zamanda çözümsüz kalmaktadır. İliç Maden Çalışanları Derneği olarak biz çözümsüz bir problemin varlığına inanmıyor ve çözmek için çaba harcanması gerektiğine inanıyoruz.

Anagold Madencilik’te çalışmakta olan yaklaşık 610 personelin %40’ı yerel halktan oluştuğunu gözlemliyoruz. Çalışanların özlük haklarının ise büyük oranda sendika vasıtasıyla kazanıldığı ve iyileştirildiğini yadsıyamayız. Aynı maden sahası içerisinde Anagold Madencilik’in en zor ve en tehlikeli işlerini yapan 800’e yakın taşeron firma çalışanı bulunmaktadır. Taşeron firma çalışanlarının yaklaşık 110’u yerel halktan oluşurken diğer kısmı ise çevre illerden gelmektedirler. Halen onlarca insanımızın işsiz olduğu da bir gerçektir. Taşeron firmalarda çalışan yerel halkın çalışma şartlarının ve gelir düzeylerinin hiç iyi olmadığını yakından biliyoruz.  Bunun sonucunda oluşan adaletsiz gelir dağılımı çalışanlar arasında memnuniyetsizlik ve huzursuzluk yaratmaktadır. İlçemizde madencilik faaliyetlerinin devam edeceği önümüzdeki uzun yıllar boyunca bu durumun aynı kalmasını izlemek; derneğimiz, üyelerimiz ve tüm taşeron firma çalışanları açısından zor ve katlanılamazdır. Sizlerden talebimiz yaşanan adaletsizliğe bir çözüm önerisi sunulması ve bir yol haritası çizilmesidir. Yerel halktan olup da taşeron firmalarda çalışan vatandaşlarımızın Anagold Madencilik bünyesine alınması konusunda ne tür çalışmaların yapılabileceği veya çalıştığı taşeron firmalarda prim veya ikramiye ile desteklenmesinin nasıl mümkün olabileceği konusunda somut destekler görmek istiyoruz.

Taşeron çalışanlarımızın özlük haklarının iyileştirilmesi, refahının artırılmasının yolu  sendikal faaliyetler ise bu faaliyetlerin içinde yer alınabilmesi için bir özgürlük alanı açılması bizim için kıymetli olacaktır.

Ayrıyeten derneğimizce tarafınıza ulaştırılan 20.07.2020 tarihli, 2020/02 sayılı ve ‘’ Pandemi Süresi İçerisinde Yapılan Çalışmalar Hk.’’ konulu yazımıza herhangi bir olumlu veya olumsuz geri dönüş yapılmadığını hatırlatmak ister, olumlu bir geri bildirimin olmasını arzu ederiz.

Yaptığımız her çalışma ve atılan her adım bizi hedefe ve çalışanların mutluluğuna biraz daha yaklaştıracağı için altın değerindedir. Anagold Madencilik’e olan inancımızı ve güvenimizi bildirerek, bahsettiğimiz hususun çözüme kavuşturulmasını dileriz."