CHP’li vekillerden ‘çıplak arama’ iddialarının incelenmesi için komisyon oluşturulması talebi

CHP’li vekillerden ‘çıplak arama’ iddialarının incelenmesi için komisyon oluşturulması talebi

CHP’li milletvekilleri, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’da ''çıplak arama'' iddialarına ilişkin inceleme yapılması için alt komisyon kurulması talebinde bulundu.

İleri Haber

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi CHP’li milletvekilleri, Uşak’ta gözaltına alınan 30 kadının Uşak Emniyet Müdürlüğü’nde çıplak aramaya maruz bırakıldığına ilişkin iddiaların incelenmesi için alt komisyon kurulmasını istedi.

CHP’li milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Servet Ünsal, Sevda Erdan Kılıç, Ali Haydar Hakverdi, Mahmut Tanal ve İrfan Kaplan tarafından TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na verilen alt komisyon kurulması talebinde şu ifadeler yer aldı:

Uşak’ta gözaltına alınan 30 kadına yönelik Uşak Emniyet Müdürlüğünde çıplak arama yapıldığına ilişkin iddialar mevcuttur. En son Uşak Emniyet Müdürlüğü ile gündeme gelen ancak daha öncesinde de diğer gözaltı merkezleri ve cezaevlerinde başka çıplak arama iddialarına ilişkin TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyelerine iletilen cezaevi mektuplarında (cezaevine giriş, nakiller vb. zamanlarda) çıplak arama uygulamalarına sıklıkla yer verilmektedir.

Son 18 yılda gözaltı merkezlerinde ve cezaevlerinde tutuklu, hükümlü ve hükümözlülerin maruz kaldığı insanlık onuruna yakışmayan çıplak arama uygulamasının git gide arttığı iddialarına yönelik sayısız şikâyet yapılmaktadır. Çıplak arama uygulamalarının AKP Hükümetleri döneminde ve akabinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile adeta rutin bir uygulamaya dönüştüğü yönünde artan iddialar mevcuttur.

‘HAK İHLALLERİNDE SÜREKLİ ARTIŞ GÖZLENİYOR’

Temel hak ve özgürlükler adeta hiçe sayılmakta, insanlık onuru ile bağdaşmayan uygulamalar ve yaşanan hak ihlallerinde sürekli artış gözlenmektedir.

AİHM çıplak arama ile ilgili kararları, AİHS’in 3. Maddesinde düzenlenen işkence, insanlık dışı veya onur kırıcı muamele yasağı ve 8. Maddesinde düzenlenen özel hayatın ve aile hayatının korunması hakkı altında vermektedir. Türkiye’yi de bağlayan uluslararası hukuk maddeleri uyarınca çıplak arama bir işkence yöntemidir.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Eski Şube Yöneticilerinden Mücella Yapıcı, AKP Grup Başkanvekilinin "Çıplak arama yoktur" sözleri sonrası sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Beni 60 yaşımda aşağılayıcı bir şekilde çıplak aramaya maruz bıraktınız" ifadelerini kullanmıştır.

‘ÇIPLAK ARAMA UYGULAMASI TÜM BOYUTLARIYLA ARAŞTIRILMALI’

Çıplak arama vücut dokunulmazlığını ihlal etmekte olup, tüm insanlar bakımından adeta cinsel şiddete dönüşebilen bir uygulamadır.

Gözaltı merkezlerinde ve cezaevlerinde bulunan hükümlü, tutuklu ve hükümözlülerin maruz kaldığını ifade ettikleri çıplak arama uygulamasının tüm boyutlarıyla araştırılarak, ihmali ve sorumluluğu bulunanların belirlenmesi ve iddiaların araştırılarak kamuoyuna şeffaf bilgilendirme yapılması amacıyla ivedi olarak bir Alt Komisyon kurulmasını arz ve talep ederiz.