CHP'li vekilden icralık çiftçiler için çağrı

CHP'li vekilden icralık çiftçiler için çağrı

İlhami Özcan Aygun, borçlar için yeni düzenleme yapılmasını istedi.

Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçları için başlatılan icra takipleri 30 Eylül'e kadar durdurulan çiftçiler için CHP Milletvekili İlhami Özcan Aygun açıklama yaptı. Artan maliyetlere değinen Aygun, çiftçilerin zor durumda olduğunu belirterek yeni bir düzenleme yapılmasını istedi.

Kredi borçlarını ödeyemeyen çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçları için başlatılan icra takipleri, 30 Eylül tarihine kadar durdurulmuştu. Söz konusu tarihe kısa bir süre kala Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, yeni bir düzenleme yapılması çağrısında bulundu.

'GİRDİ MALİYETLERİ YÜZDE 142 ARTTI'

CHP'li Aygun, konuya ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin yanıtlaması istemiyle de soru önergesi vermişti. "30 Eylül'den sonrası ne olacak? Çiftçimizin tarımsal girdi maliyetleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 142,4 oranında arttı. Çiftçiyi desteklememiz lazım. İcra takipleri tamamen durdurulmalı" diyen Aygun'un soru önergesine, Kirişçi'den yanıt geldi. 

Tarım Kredi Kooperatifleri'ne 31 Aralık 2020 tarih ve öncesi vadeli kredi borcu bulunan ortakların, borçlarını tek seferde ödemesi halinde birikmiş temerrüt faizinin tamamının silindiğini, borcunu tek seferde ödeyemeyenlere 30 Eylül 2022 tarihine kadar 5 yıla kadar faizsiz taksitlendirme imkanı tanındığını söyleyen Kirişçi, icra takiplerinin 30 Eylül'e kadar durdurulduğunu hatırlattı.

'ÇİFTÇİ, TOPRAĞINI TERK EDİYOR'

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre Aygun ise "Çiftçimiz borcunu ödeyecek durumda değil. Girdi maliyetleri yüzde 100'ün üzerinde arttı. Çiftçi, toprağını terk ediyor" ifadelerini kullandı.

'TÜM BORÇLARIN FAİZLERİ SİLİNMELİ'

İcra dairelerindeki dosyaların son bir yılda 933 bin adet artarak 23 milyon 889 bine çıktığını söyleyen CHP'li İlhami Özcan Aygun, "Tarım sektörünün bankalardan aldığı kredi miktarı 233 milyar 333 milyon TL. Bankalar tarafından takibe alınmış borç miktarı ise 3 milyar 532 milyon TL'ye ulaştı. Çiftçinin tüm borçlarının faizleri silinmeli. İktidar sadece gecikme faizini siliyor" diye konuştu.

DAHA FAZLA