CHP'li Tanrıkulu'ndan Türkiye'de Gençlik Raporu: 'Gençlerin bayram kutlayacak hali mi var?'

CHP'li Tanrıkulu'ndan Türkiye'de Gençlik Raporu: 'Gençlerin bayram kutlayacak hali mi var?'

CHP'li Sezgin Tanrıkulu 19 Mayıs dolayısıyla 'Türkiye'de Gençlik Raporu' hazırladı. Tanrıkulu raporunda artan intihar vakalarına ve genç işsizliğe dikkat çekerken "Gençlerin bayram kutlayacak hali mi var?" dedi.

Hüseyin Naval - @huseyinNaval

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Av. Dr. Sezgin Tanrıkulu, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Türkiye’de Gençlik Raporu' hazırladı.

Raporda "Gençlerin bayram kutlayacak hali mi var?" diye soran Tanrıkulu, artan intihar vakaları, gizlenen işsizlik, iş cinayetleri ve eğitime dikkat çekti.

Tanrıkulu raporunda genç işsizliğin yüzde 25 seviyesine ulaştığını belirtirken, "2021 yılının ilk dört ayında ise iş cinayetlerinde ölen 735 işçiden -en az- 67’i genç işçi" dedi.

Türkiye'de gençlerin bilinçli bir şekilde eğitim hakkından yoksun bırakıldığının altını çizen CHP'li Milletvekili, "Eğitim sistemi AKP Hükümetleri döneminde adeta altüst edilerek içinden çıkılmaz hale getirilmiş ve pandemi sürecinde tüm bunların soyut bir eleştiri değil, AKP’nin kasıtlı politikasızlığı olduğu kanıtlanmıştır" ifadelerini kullandı.

Sezgin Tanrıkulu'nun 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Türkiye’de Gençlik Raporu'ndan öne çıkanlar şu şekilde:

ARTAN İNTİHAR VAKALARI

"TÜİK Ocak 2021’de enflasyonun yüzde 1,68, yıllık ise yüzde 14,97 düzeyinde olduğunu gösterirken, Türkiye genelinde işsizlik oranını ise 0,4 puanlık azalış ile yüzde 12,9 olarak açıklamıştır. İşsizlik oranı sözde azalırken işsiz sayısının artması ise somut gerçekleri göstermektedir! DİSK Araştırma Merkezi ise TÜİK’in aksine, geniş tanımlı işsiz sayısının 10 milyon 382 bin (yüzde 28,8); istihdam kaybının ise 1 milyon 103 bine ulaştığını, 'ümitsiz işsiz' sayısının ise 1,7 milyona yaklaştığını bildirmiştir.

-İstanbul'da ekonomik sıkıntılarla boğuşan 20'li yaşlardaki çift, 1,5 yaşındaki çocuklarını bir yakınlarına bırakarak hayatlarına son verdi. (Şubat, 2021)

-Kocaeli'de bir haftada yedi genç intihar etti. İlk dört kişi ekonomik nedenlerden dolayı intihara sürüklenmişti. Son olarak intihar eden K.G.’nin hayatına son verme sebebi henüz bilinmiyor.

-Adıyaman’dan çalışmak için geldiği Kocaeli’nde ekonomik sıkıntılar sonucu intihar eden Ü.Ç. 25 yaşındaydı. İnşaat işçisi Ü.Ç., sosyal medya hesabında “Kocaeli’ye gelirken diğer arkadaşlar gibi intihar edeceğimi hissetmiştim. Burada hayatıma son vereceğimi biliyordum. Son zamanlarda maddi sorunlardan dolayı neler yaptığımı bilmiyordum” dedi. (Şubat, 2021)

-28 yaşındaki genç “Bir işim bile yok” mesajı paylaşıp intihara teşebbüs etti… (Ocak, 2021-Çanakkale)

'ÇOK SAYIDA GENÇ EKONOMİK NEDENLERLE İNTİHAR EDİYOR'

Türkiye’de 2002-2019 arasında yaşanan intiharlar içinde 5.806 intihar vakasının nedenini geçim sıkıntısı ve ticari başarısızlığın oluşturduğu belirtilmiştir.

Türkiye genelinde ekonomik sebeplerle yaşanan intiharların, toplam intiharlar içindeki payı 2018’de yüzde 7,3 iken, 2019’da yüzde 9,4’e yükselmiştir.

Sadece işyeri içinde ve/veya işe bağlı olarak intihar edenlerin sayısı 2020’nin ilk 8 ayında 54 kişi oldu.

Diyarbakır ve ilçelerinde 2020 ve 2021 yıllarında onlarca genç ekonomik sıkıntılar nedeniyle yaşamına son vermiştir… Konuya ilişkin 5 Kasım 2020 tarihinde İçişleri Bakanının yanıtlaması istemiyle vermiş olduğum yazılı soru önergesine  (7/36110 Esas Nolu) 12 Mart 2021 tarihinde İçişleri Bakanı tarafından, '… Meydana gelen her türlü intihar olayları ile ilgili adli makamların talimatları doğrultusunda gerekli tahkikatlar başlatılmakta olup intihar olaylarıyla ilgili istatistiki verilere www.tuik.gov.tr resmi internet adresinden ulaşılabilmektedir…' yanıtı verilmiştir.

Çok sayıda genç ekonomik nedenlerle, gelecekten umutları olmadığı için intihar ederken:

Salgın döneminde patronlara 23 milyar TL kaynak aktarılırken, 2,6 milyon işçiye ödenen nakdi ücret desteği 11 milyar TL’de kaldı.

Pandemi sürecinde 1 milyon 239 bin 438 esnafa toplam 3,7 milyar TL destek verildi. Aynı dönemde sadece bir firmaya ise 9,5 milyar TL destek verildi…

GİZLENEN İŞSİZLİK

TÜİK’in yeni kullanmaya başladığı yöntemlere göre açıklanan aylık veriler oldukça sınırlı bir kapsama sahip olup, aylık verilerde daha önceki TÜİK yöntemlerinde yer alan pek çok ayrıntı yer almamaktadır.

Pandemi döneminde istihdamda görünüp iş başında olmayanların sayıları TÜİK verilerinde yer almamaktadır.

İş aramayıp çalışmaya hazır olanların sayısı, ümidini kaybeden işsizlerin sayısı ve genç işsizliğe ilişkin ayrıntılar TÜİK’in aylık verilerinde yer almamaktadır.

Salgın, işsizliği artırmaya devam etmektedir!

Kadın işsizliği salgında daha yüksek seyretmektedir.

Kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 34!

Genç işsizliği yüzde 25!

Genç kadın işsizliği yüzde 30’un üzerinde!

İŞ CİNAYETLERİ

2020 yılında iş cinayetlerinde ölen 2427 işçiden 326’ı gençler (14 yaş ve altında 22 işçi, 15-17 yaş arasında 46 işçi, 18-27 yaş arasında 258) oluşturmaktadır.

2021 yılının ilk dört ayında ise iş cinayetlerinde ölen 735 işçiden -en az- 67’i genç işçi…

EĞİTİM

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Madde 42: 'Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz'

Ancak gençlerimiz çocuklarımız bilinçli bir biçimde eğitim hakkından yoksun bırakılmaktadır.

Eğitim sistemi AKP Hükümetleri döneminde adeta altüst edilerek içinden çıkılmaz hale getirilmiş ve pandemi sürecinde tüm bunların soyut bir eleştiri değil, AKP’nin kasıtlı politikasızlığı olduğu kanıtlanmıştır.

Uzaktan eğitimde yüz yüze eğitimin sağladığı bireysel iletişim ve öğrencilerle ilişki kurma olanakları kısıtlı olup, eğitim büyük ölçüde bilgi aktarımına dönüşmüştür.

İnsanlar arası iletişim zayıflamış, eleştirel düşünce ve kamu yararı nosyonları eğitim programlarından çıkarılmıştır.

Pandemi ile gündeme gelen uzaktan eğitim, eşitsizlikleri iyiden iyiye derinleştirmiş ve gün yüzüne çıkarmıştır. İnternet bağlantısı, bilgisayarı olmayan milyonlarca öğrenci uzaktan eğitimden yararlanamamıştır.

Uzaktan eğitim denen sistemin, ilkokuldan üniversiteye öğrencilere gerekli bilgi ve becerileri sağlayamamasının olumsuz sonuçları ise yıllar içinde ortaya çıkacaktır…

YÖK ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ projesini uygulamadan kaldırmış, MEB bu projeyi olumsuz kabul etmiş ve toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini geriletecek politikaları izlemekten vazgeçmiştir.

Eğitimde var olan eşitsizlikler, Covid-19 Salgınında daha da keskinleşmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı kaç milyon öğrencinin internete erişemediğini, kaç öğrencinin bilgisayar, tablet ve akıllı telefondan yoksun kaldığını açıklamaktan kaçınmaktadır.

Cumhurbaşkanı 12 Şubat 2021’de Milli Eğitim Bakanlığının “2 milyon tablet dağıttığını” açıklamış ancak vermiş olduğum yazılı soru önergesine gelen yanıtta Milli Eğitim Bakanı dağıtılan tablet sayısı için “2021 yılında Mart ayı sonunda 660 bin adedi geçmesi hedeflenmiştir” ifadesini kullanmıştır.

Cumhurbaşkanının 50 bin tablet dağıttığını açıkladığı Şahinbey Belediyesinin ise 20 bin tablet dağıttığı ortaya çıkmıştır."