CHP'li Tanrıkulu'ndan 'Mayıs 2021 Hak İhlalleri Raporu'nu açıkladı: Mayıs ayında 255 yaşam hakkı ihlali yaşandı

CHP'li Tanrıkulu'ndan 'Mayıs 2021 Hak İhlalleri Raporu'nu açıkladı: Mayıs ayında 255 yaşam hakkı ihlali yaşandı

CHP'li Sezgin Tanrıkulu’nun açıkladığı “Mayıs 2021 Hak İhlalleri Raporu”na göre; 255 yaşam hakkı, işkence olaylarında 306 ihlal yaşandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Mayıs 2021 Hak İhlalleri Raporu”nu yayınladı.

Rapora göre, Mayıs ayında 255 yaşam hakkı ihlali yaşandı. Bu kapsamda “Yargısız infaz, rastgele ateş açma, dur ihtarı” başlığında 1, cezaevinde ölüm 5, kadın cinayeti 17, iş cinayeti başlığında ise 232 yaşam hakkı ihlali yaşandı.

İşkence olayları kapsamında toplamda 306 hak ihlali yaşandı. Raporda “işkence” başlığı altında 219 hak ihlali yaşanırken, “cezaevlerinde işkence ve kötü muamele” kapsamında ise 87 ihlal yaşandı.

DÜŞÜNCEYİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA 43 İHLAL

Raporda düşünceyi ifade özgürlüğü kapsamında 43 ihlal yaşandı. Bu kapsamda, mahkum olan gazeteci, yazar, yayıncı sayısı 1, gözaltına alınan gazeteci sayısı 3, dava-soruşturma açılan gazeteci sayısı 2, toplatma, ceza, erişim engelleme kararları sayısı 20, düşünceyi ifade nedeniyle soruşturma/dava açılan 1 iken bu kapsamda tutuklanan sayısı 13, mahkum olan sayısı ise 3 olarak belirtildi.

Raporda örgütlenme özgürlüğü kapsamında 28 ihlal yaşandığına yer verilirken, toplantı, gösteri özgürlüğü kapsamında yaşanan hak ihlali sayısı 691 hak ihlali yaşandı. Bu kapsamda basın açıklaması, etkinlik, eylemlerde gözaltına alınanlar, tutuklananların sayısı 624, müdahale edilen etkinlik, basın açıklama sayısı 56, yasaklanan, engellenen etkinlik, gösteri, tiyatro 7, etkinlik ve eylemlerin yasaklandığı ile sayısı 4 olarak belirtildi.